Mikkeli yrittää pakon edessä saada säästöjä aikaan – kaupunki muokkaa toimintaansa ja rakennuksia menossa myyntiin

Kaupungin talous- ja tulevaisuussuunnitelma sisältää useita pienempiäkin toimia.

Mikkeli
Mikkelin kaupungintalon ovi
Mikkelin kaupungin talous on pahasti velkaantunut. Arkistokuva.Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunginhallitus käsitteli maanantai-iltana talous- ja tulevaisuussuunnitelman esityspakettia. Paketilla tähdätään kaupungin säästöihin. Talous- ja tulevaisuussuunnitelmasta jouduttiin äänestämään kokouksessa useamman kerran.

Kokouksessa käsiteltiin esimerkiksi elinkeinoyhtiö Miksei Oy:n lakkauttamista. Miksein toimintoja suunnitellaan siirrettäväksi kaupungin omaksi toiminnaksi. Esityslistalla oli myös Mikkelin vesilaitoksen yhtiöittämisen selvittäminen, mutta tämä esitys kaatui äänestyksen jälkeen.

Kaupungin osuus Mikkelin pesulasta on kuitenkin menossa myyntiin. Myyntiä selvitetään myös Lähemäkitalon, Haukihallin urheilutalon, uimahalli Rantakeitaan sekä Matkakeskuksen osalta.

Esityslistalla oli useita pienempiä asioita. Kaupunginjohtaja esitti esimerkiksi, että koululaisten ilmaisesta joukkoliikenteestä olisi luovuttu, tämä kaatui kuitenkin kaupunginhallituksen äänestyksessä selvästi. Katuvalojen kesäkauden sammutusjaksoa aiotaan pidentää.

Kouluverkon osalta Suomenniemen koulua ollaan sulkemassa. Ennen lopullista päätöstä aiotaan kuitenkin alueen asukkaita kuulla asiasta. Myös Launialan koulua ollaan lakkauttamassa. Oppilaat siirrettäisiin muualle ja koulun tilat varattaisiin päiväkotikäyttöön. Kaupunginhallitus linjasi myös, että Otavan lähipalvelupiste saa jatkaa nykyisellä mallilla.

Kaupunginorkesterin toiminnasta aiotaan ottaa rahaa pois juustohöylällä kolmen seuraavan vuoden aikana yhteensä 20 000 euroa. Myös kansalaisopiston opetustunteja ollaan vähentämässä 500 tunnin verran vuodessa.