"Savonlinnan suunta kohti Pohjois-Savoa on väärä" – maakuntajajohtaja Matti Viialaiselta ei riitä ymmärrystä muutokselle

Matti Viialainen kannattaa mieluummin yhteisen Saimaan maakunnan perustamista.

maakunnat
Maakuntajohtaja Matti Viialainen
Maakuntajohtaja Matti Viialainen Nestorinrannassa Nestori Miikkulaisen patsaan luona.Sari Ursin / Yle

Etelä-Karjalan syksyllä eläköityvä maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää Sosterin alueen kuntien suunnitelmia suunnata kohti Pohjois-Savoa epäluontevana ratkaisuna. Hän epäilee Pohjois-Savon haluja tehdä Savonlinnan sairaalasta yliopistosairaalan satelliittisairaalaa. Hän ei myöskään usko, että Savonlinnan sairaalan työpaikat ovat yhtään sen enempää turvassa Pohjois-Savon kainalossa.

– Savonlinnan suunta Pohjois-Savoon on väärä ja keinotekoinen. Nyt pitäisi ymmärtää, että valitaan suunta, jossa on elinvoimaa ja joka on rohkaisevampi. Ja se suunta on Saimaan suunnalla, sanoo Matti Viialainen. Viialainen kertoo käyneensä alkuvuodesta Savonlinnan kaupunginhallituksessakin kertomassa mielipiteensä.

Viialainen puhuu yhteisen Saimaan puolesta. Hän olisi valmis yhdistämään Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhteiseksi Saimaan maakunnaksi.

– Se olisi jo merkittävät suomalainen maakunta ja sillä olisi selvä yhteinen identiteetti. Ja sitä myös tarvitaan tulevaisuudessa, pohtii Matti Viialainen. Toisaalta Saimaa ilman Savonlinnaa olisi myös outo ilmestys.

Mikkelin osalta Viialainen pitäisi puolestaan keinotekoisena, jos kaupunki suuntaisi Keski-Suomeen päin. Mikkelin suunta on Saimaa, sitä puoltaa jo pelkästään matkailun painotukset.

– Minä olen itäsuomalaisen yhteistyön voimakas kannattaja. Jos siellä sitten syntyy nykyisestä viidestä myöhemmin kaksi tai kolme maakuntaa, niin tällä väestökehityksellä se olisi yrityksille ja ihmisille parempi, sanoo Matti Viialainen.

Suuremmat kokonaisuudet tulevat olemaan tarpeen, esimerkiksi hallituksen uusimmassa sote-uudistuksessa maakunnat ovat saamassa tulevaisuudessa verotusoikeuden ja silloin tarvitaan tarpeeksi väestöpohjaa.

– Suuruus ei ole itseisarvo, mutta palveluille tarvitaan maksajia, pohtii Matti Viialainen.