Tulevina öinä lämpötila hipoo trooppisia lukemia – tukala hellesää voi jatkua aamupäivästä iltaan asti

Meteorologin mukaan yö voi tuntua tukalalta, vaikka lämpötila ei yltäisikään trooppisiin lukemiin.

helle
Alin lämpötila -säägrafiikka.
Säägrafiikka havainnollistaa tulevien päivien alimpia lämpötiloja. Tulevat yöt ovat lämpimiä varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Matti Huutonen / Yle

Torstain, perjantain ja lauantain vastaisina öinä lämpötila yltää melkein trooppisiin lukemiin. Tulevina öinä lämpötila pysyttelee Etelä- ja Keski-Suomessa hieman alle 20 asteen. Alimmaksi lämpötilaksi jäänee öisin noin 18–19 astetta.

Trooppinen yö tarkoittaa sellaista yötä, jolloin alin lämpötilan pysyttelee vähintään 20 asteessa.

Ylen meteorologi Matti Huutonen muistuttaa, että käytännössä eroa 19- ja 20-asteisen ilman välillä on hankala havainnoida.

Kuumuus hellittää vasta illalla

Yö voi tuntua ihmisestä tukalalta, vaikka lämpötila ei yltäisikään trooppisiin lukemiin. Yölämpötiloissa voi myös esiintyä paikallista vaihtelua.

Tukaluutta ei helpota, että helteiset lukemat jatkuvat pitkälle iltaan. Hellelukemiin voidaan päästä jo aamupäivällä, ja kuumuus voi hellittää vasta illan tullen.

Esimerkiksi Lapissa mitattiin eilen vielä iltayhdeksältä jopa 27 astetta. Pohjanmaalla taas hellelukemissa oltiin vielä kahdeksalta illalla.

Sateita saadaan vielä odottaa

Viikonloppuna pohjoisessa alkaa viiletä, kun Jäämereltä saapuu kylmää ilmaa. Lämpötilat ovat Lapissa lauantaina ja sunnuntaina 15 asteen paikkeilla, kun taas etelässä lähennellään viikonloppuna 30 asteen kuumuutta.

Ensi viikon sään ennustaminen on vielä epävarmaa. Maan etelä- ja keskiosiin voi saapua lännestä lisää lämmintä ilmaa. Kunnon sateita ei ole odotettavissa tällä viikolla.

Lue aiheesta lisää:

Vähäsateinen kesäkuu vei monilta seuduilta toiveet parhaasta viljasadosta – vain Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on satanut paikoin liikaa

Huh huh! Kesäkuusta voi tulla maamme mittaushistorian läkähdyttävin – näin kuuma oli viimeksi silloin, kun Juri Gagarin kävi Suomessa

Tuliko sinunkin kodistasi pätsi ja töitäkin pitäisi tehdä? Oikeus taukoihin ja 4 muuta vinkkiä asunnon viilentämiseen