1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsiaseet

Laukaus luvattomalla revolverilla toi ehdollista vankeutta – taustalla riita 11 palautuspullon panttimaksusta

Kauppias tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta.

käsiaseet
Käsiase
Mies ampui yhden laukauksen ilmaan. Arkistokuva revolverista, joka ei liity tapaukseen.Jyrki Lyytikkä / Yle

Luvattomalla aseella ampunut mies on tuomittu ehdolliseen vankeuteen Lapin käräjäoikeudessa. Taustalla oli erimielisyys palautuspullojen panttimaksusta. Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies oli huomannut, että hän ei ollut saanut rahoja kaikista palauttamistaan pulloista.

Mies palasi kauppaan ja oli pyytänyt takaisin 11 aiemmin palauttamaansa pulloa, joista pantti oli jäänyt saamatta. Kauppias oli keskustelun jälkeen palauttanut pullot. Kun mies oli lähdössä pois kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa, kauppias oli yllättäen ottanut esille revolverin, seurannut asiakkaita pihalle ja ampunut yhden laukauksen ilmaan. Kukaan ei loukkaantunut.

Kauppias perusteli tekoaan oikeudessa sillä, että hän koki asiakkaiden käytöksen uhkaavaksi ja pelkäsi myös liikkeessä olleen tyttärensä puolesta. Oikeus katsoi kuitenkin, että tilanne ei oikeuttanut häntä ottamaan asetta esille tai laukaisemaan sitä. Oikeuden mukaan mitään välitöntä uhkaa kauppiaalle, hänen lapselleen tai omaisuudelleen ei tilanteessa ollut.

Oikeuden mukaan aseen esille ottaminen ja laukaiseminen oli tapahtunut yllättäen, varoittamatta ja ilman perusteltua tai hyväksyttävää syytä. Pihalla ollut mies lapsineen ja hänen autossa ollut puolisonsa ovat perustellusti voineet pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olleen tilanteessa vakavassa vaarassa, oikeus katsoi.

Tapaus sattui Kolarissa viime marraskuussa.

Ase ilman lupaa 20 vuotta

Kävi myös ilmi, kauppias oli pitänyt asetta hallussaan ilman lupia 20 vuotta.

Oikeus katsoi kauppiaan syyllistyneen laittomaan uhkaukseen ja ampuma-aserikokseen. Tuomioksi tuli seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi mies tuomittiin maksamaan asianomistajille eli nelihenkiselle perheelle korvauksia yhteensä 4600 euroa kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta. Perhe sai tapahtumasta akuutin stressireaktion, jonka takia he joutuivat käymään terapiassa.

Syyttäjä vaati kauppiaalle ensisijaisesti rangaistusta vaaran aiheuttamisesta, mutta oikeus hylkäsi tämän syytteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Lue seuraavaksi