1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapinlahti, Helsinki

Mystinen selvityshenkilö purkamaan Lapinlahden vanhan sairaala-alueen umpisolmua - Helsingin johtava virkamies: "Hyvin vaikea sanoa, miten tämän asian kanssa jatketaan"

Kiinteistösijoitusyhtiö NREP ilmoittaa olevansa edelleen kiinnostunut Lapinlahden sairaala-alueen kehittämisestä.

Lapinlahti, Helsinki
Lapinlahden sairaala.
Lapinlahden sairaala-alueen kehittämiseksi etsitään nyt selvityshenkilöä.Pro Lapinlahti Ry.

Kun asia pitkistyy, niin se mutkistuu, kuuluu vanha sanonta.

Tämä näyttäisi todella pitävän paikkansa Helsingin Lapinlahden vanhan sairaala-alueen kehittämisessä. Alueen tulevaisuudesta on taitettu peistä kymmenisen vuotta, ja jatkoa seuraa.

Helsingin kaupunginhallitus hylkäsi eilen pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) esityksen sairaala-alueen kehittämiseksi.

– Tässä vaiheessa on hyvin vaikea sanoa, miten tämän asian kanssa jatketaan, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Sotkua selvittämään selvityshenkilö

Lapinlahden tulevaisuutta alkaa seuraavaksi pohtia selvityshenkilö.

Kuka on tämä henkilö, ja mitä hänen kuuluu selvittää, siitä ei ole toistaiseksi varmuutta edes kaupungin virkamiesjohdolla.

– Tulkitsen, että hänen tehtävänsä olisi löytää sellaisia toimijoita, jotka olisivat valmiita kehittämään Lapinlahden vanhaa sairaala-aluetta niin, että alueen rakennukset peruskorjattaisiin, ja että löytyisi yhteisymmärrys siitä, millaista toimintaa alueella jatkossa on, sanoo toimialajohtaja Aho.

Sopivan toimijan löytäminen ei tule olemaan helppoa.

Helsingin kaupungin arvion mukaan Lapinlahden vanhan sairaala-alueen remontti maksaisi arviolta 20-25 miljoonaa euroa.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

NREP on edelleen kiinnostunut

Tilanne näytti jo ratkenneen alkuvuodesta, kun Lapinlahden sairaalan kehittämisestä järjestettiin ideakilpailu, ja kilpailussa löytyi myös voittaja, joka oli kiinteistösijoitusyhtiö NREP.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti kuitenkin yllättäin tänä keväänä, ettei se kannata alueen kehittämisestä pidetyn ideakilpailun voittaneen suunnitelman edistämistä.

NREP:lle olisi kelvannut myös pormestari Vapaavuoren (kok.) muunneltu esitys, jossa sairaalarakennukset olisivat siirtyneet Helsingin kaupungin ja kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n yhteisyrityksen omistukseen. Tämä ei kelvannut kaupunginhallitukselle.

Mitä seuraavaksi? Vieläkö NREP olisi kiinnostunut Lapinlahdesta?

Helsingin kaupungin toimialajohtaja Aho sanoo, että toistaiseksi kaupunki ei ole ollut yhtiöön yhteydessä.

NREP:n sijoitusjohtaja Jani Kokkonen sanoo, että NREP ja koko suunnitteluryhmä ovat edelleen kiinnostuneita hankkeesta ja haluavat olla aktiivisesti mukana etsimässä alueelle toimivaa ratkaisua.

– NREP ehti jo päivittää esitystään lautakunnan päätöksen jälkeen niin, että päivitetyssä esityksessä otettiin lautakunnan päätökset huomioon. Olimme yllättyneitä siitä että päivitetty ehdotus kaatui kaupunginhallituksessa, vaikka lautakunnan toiveet oli esityksessä pyritty huomioimaan. Jäämme nyt odottamaan selvitysmiehen valintaa ja prosessin seuraavaa vaihetta.

Kokkosen mukaan neuvotteluja kaupungin kanssa jatketaan heinä-elokuussa. Kelpaako NREP sitten Helsingin poliittisille päättäjille, jää nähtäväksi.

Lapinlahden sairaala-alueen kehittämisen vaiheita :

23.6. Helsingin kaupunginhallitus kaatoi odotetusti Lapinlahden sairaala-alueen päivitetyn suunnitelman.

Helsingin kaupunginhallitus torppasi Lapinlahden sairaala-alueen päivitetyn suunnitelman – nyt asia putoaa selvityshenkilön pöydälle

12.6. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esittää sairaalarakennusten siirtämistä Helsingin kaupungin ja kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n yhteisyrityksen omistukseen.

Uusin käänne Lapinlahden rakennusten kohtalossa – pormestari Jan Vapaavuori puuttui asiaan: omistajuus sijoitusyhtiölle ja kaupungille

30.4. Historiallisten 1800-luvulta olevien Lapinlahden sairaalarakennusten ja niitä ympäröivien puistoalueiden tulevaisuudesta on syttynyt lihava riita.

Historiallisen Lapinlahden sairaalan myyntiaikeista syttyi iso riita: kaupunkiympäristölautakunnan Risto Rautava syyttää Museovirastoa takin kääntämisestä

18.3. Lapinlahden sairaala-alueen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimeltä Lapinlahden kevät.

Ainoa ehdotus voitti ideakilpailun – Lapinlahden sairaalaan tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hotelli ja lisää palveluasuntoja

16.1. Y-Säätiö on toistaiseksi vetäytynyt Helsingissä sijaitsevan Lapinlahden sairaala-alueen ideakilpailusta, säätiöstä kerrotaan.

Yllätyskäänne Helsingissä: Lapinlahden sairaalan ideakisassa enää yksi osallistuja, toinen vetäytyi viime metreillä – ratkesiko alueen tulevaisuus?

20.9.2019 Tänään julkistettiin kaksi ehdotusta, joista toinen valitaan entisen sairaala-alueen tulevaisuuden suunnitelmaksi.

Kilpailu poiki idean meriuimalasta Lapinlahden sairaalan rantaan4

21.3.2019 Lapinlahden sairaalan vuokralaiset ja kiinteistön omistava Helsingin kaupunki ovat solmineet väliaikaisen vuokrasopimuksen.

Pitkä kiista päättyi: Lapinlahden entisen mielisairaalan vuokralaiset saivat kaksi vuotta armonaikaa

9.1.2019 Helsingin kaupunki jatkaa vuokraneuvotteluita Lapinlahden Lähteen ja Osuuskunta Tilajakamon kanssa perjantaina.

Lapinlahden entisen mielisairaalan vuokralaisten kohtalo ratkeaa pian – "Aion kahlita itseni patteriin, minut saa kantaa ulos sen mukana"

16.11.2018 Lapinlahden sairaala Helsingissä on menossa myyntiin.

Helsinki aikoo myydä suojellun Lapinlahden sairaalan – tiukat ehdot: tultava pääosin muuhun kuin asumiskäyttöön

26.10.2018 Helsingin kaupunki suunnittelee korottavansa Lapinlahden sairaala-alueen vuokralaisten maksuja merkittävästi.

Helsinki suunnittelee mittavia vuokrankorotuksia Lapinlahteen – kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset protestoivat aikeita

8.8.2016 Entisen Lapinlahden mielisairaala-alueen kohtalosta on väännetty kättä pitkään. Paikan tulevaisuus on yhä avoin.

Lapinlahden entinen mielisairaala on nyt elävä kulttuuritila – mutta kuinka pitkään?

11.9.2015 Lapinlahden sairaalan rakennusten ylläpitävät korjaukset ovat alkamassa.

Lapinlahden sairaala pintaremonttiin, käyttökielto jatkuu

3.6.2014 Helsingin tyhjeneviin vanhoihin sairaaloihin on kaavailtu muun muassa asuntoja.

Helsingin tyhjät sairaalat halutaan asunnoiksi

Lue seuraavaksi