Viljelijän juhannus meni uusiksi, kun 56-päinen hieholauma pakeni laitumelta – kyläläiset riensivät apuun, vielä kuusi eläintä kateissa

Karanneita eläimiä ei pidä lähestyä. Mahdollisista havainnoista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen tai eläinten omistajille.

Nämä Toivasten karjaan kuuluvat hiehot saatiin kiinni jo heti ensimmäisenä yönä. Karkumatkaansa jatkaa vielä kuusi hiehoa. Kuva: Mikko Toivanen

Pohjois-Savossa Kuopiossa karkasi juhannusaattona 56 naudan lauma. Eläimet ovat lypsykarjaan kuuluvia hiehoja, jotka ulkoilivat nurmilaitumella Säyneisen Viitaniemessä lähellä maatilan pihapiiriä.

Maanviljelijä Mikko Toivanen kertoo, että eläimet olivat ensin kaikessa rauhassa makuullaan, mutta säikähtivät sitten jotain. Hän epäilee, että kyseessä saattoi olla kauempana liikkunut karhu tai ahma, sillä hiehot lähtivät poikkeuksellisella vauhdilla.

Eläimet pakenivat juosten ja osa vesistöjen yli uiden. Osa löytyi useiden kilometrien päästä.

– Yön aikana saatiin kiinni ensimmäiset 40 eläintä. Eilen illallakin saatiin kiinni vielä yksi. Tällä hetkellä kateissa on enää kuusi hiehoa, Toivanen sanoo.

Kiinniotoissa on ollut mukana kyläläisiä sekä tilallisten sukulaisia ja tuttuja.

– Heitä voi jo tässä vaiheessa kiittää. Olisimme olleet pulassa pelkästään omalla väellä.

Havainnot hätäkeskukseen tai omistajille

Kateissa olevista hiehoista kolme on väriltään mustavalkoisia ja holstein-rotuisia. Kolme hiehoista on puolestaan ruskeavalkoisia ja ayrshire-rotuisia. Kaikki kuusi ovat tiineitä nuoria eläimiä, tulevaa lypsykarjaa.

Jokainen eläin on viljelijälle tärkeä. Tiineen hiehon arvo riippuu eläinaineksesta, eli sen terveydestä, rakenteesta ja suvusta. Arvonlisäveroton hiehon hinta on noin 1 400 euroa.

Toivanen arvioi, että eläimet liikkuvat tällä hetkellä mahdollisesti koillisessa Kuopiossa Viitaniemen, Pisankosken ja Siikajärven alueilla. Toisaalta ne saattavat olla hyvinkin lähellä katoamispaikkaansa.

– Naudat löytyvät yleensä viileään ilta- ja yöaikaan, kun ne lähtevät liikkeelle. Kesäkuumalla ne makoilevat varjoissa päivät, Mikko Toivanen sanoo.

Eläimiä etsitään lähialueilla kävelemällä. Lisäksi omistajat ovat ajaneet metsäautoteillä etsimässä jälkiä. Rantoja on silmäilty veneen avulla järveltä päin.

Jos alueella liikkuva saa näköhavainnon hiehoista, tulisi niistä heti ilmoittaa hätäkeskukseen tai suoraan tilallisille.

– Mihin vuorokauden aikaan vaan, että saisimme tiedon nopeasti, Toivanen sanoo.

Hiehot eivät ole omistajansa mukaan sivullisille vaaraksi, mutta niitä ei silti pidä lähestyä. On todennäköistä, että eläimet lähtevät vieraita ihmisiä karkuun ja saattavat siirtyä nopeasti paikasta toiseen.

Karanneet hiehot ovat ruskea- ja mustavalkoisia. Niitä ei pidä yrittää lähestyä. Nämä eläimet saatiin kiinni heti ensimmäisenä yönä. Kuva: Mikko Toivanen

Lue lisää: