Satu Laine ja moni muu etätyöläinen saattaa päästä pian pakoon hellettä, kun toimistoja avataan hallitusti: "Ei vaatteitakaan voi loputtomiin vähentää"

Hallittu paluu ilmastoituun toimistoon voisi nostaa monen helteessä tuskailevan työtehoa, arvioi Ylen haastattelema työterveyslääkäri.

etätyö
Tampereen kaupungin toimistosihteeri Satu Laine.
Miikka Varila / Yle

Tamperelaisen toimistosihteeri Satu Laineen parvekkeen ovi ja lasi ovat sepposen selällään. 1970-luvulla rakennetussa lähiön kerrostalossa ei ole modernia ilmastointia, mutta vielä toistaiseksi toista viikkoa jatkuneesta helteestä huolimatta Sadun kodin lämpötila on pysynyt suhteellisen siedettävänä.

– Onhan tässä ollut muutama aika painostava päivä ja silloin on kyllä pitänyt pitää ikkunat ja parvekkeen ovi kyllä auki, Laine kertoo etätyöpisteen parista.

Suomalaiset tuntuvat olevan Laineen tapaan suhteellisen sopeutuvia vallitseviin olosuhteisiin. Etätyötä tekevät ovat alkaneet ottaa yhteyttä tukalista työolosuhteista työantajiin, työntekijäjärjestöihin ja työsuojeluun vasta aivan viime päivinä. Useimmiten ensimmäinen lämmin tai helteinen viikko nautitaan ja liikaa kuumuus alkaa vaivata vasta, jos se jatkuu pitempään. Toisaalta moni suomalainen myös jo lomailee tässä vaiheessa kesää, mikä on myös vaikuttanut yhteydenottojen määriin.

Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen.
Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen tekee myös työnsä etänä.Miikka Varila / Yle

Lomakausi helpottaa paluuta ilmastoituihin konttoreihin. Esimerkiksi Tampereen kaupungilla perinteisiin työpisteisiin palataan vaiheittain vasta elokuun puolen välin tienoilla. Lomakauden ansiosta kodeissaan hikoilevat työntekijät voivat palata töihin jo aiemmin kertoo Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen.

– Asioista voidaan sopia aina esimiehen kanssa ja sopia myös muista järjestelyistä. Kyllä sinne konttorillekin voi mennä, jos näin sovitaan. Ei ole mitään järkeä olla siellä kuumassa kerrostaloyksiössä, kun työpaikoilla on tilaa tällä hetkellä ja siellä voi turvallisesti työskennellä.

Oulun ja Turun kaupungin työntekijöiltä kyselyjä etätöiden muuttamisesta normaaliksi toimistotyöksi ei ole kuumuuden perusteella juuri tullut. Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Ville Urposen mukaan kaupungissa toimitaan Tampereen malliin tapauskohtaisesti.

.

Pirten apulaisylilääkäri Minna Toom.
Pirten apulaisylilääkäri Minna Toomin mukaan useat työterveyslääkärit tekevät työtään etänä.Miikka Varila / Yle

Pirkanmaalaisen työterveys- ja lääkärikeskuksen apulaisylilääkäri Minna Toomi on samoilla linjoilla. Hänen mielestään koronatilanteen ollessa näin hyvällä mallilla, olisi parempi jo työtehon kannalta työskennellä ilmastoidussa työpisteessä.

– Ihminen on väsynyt ja ajatus ei luista. Jos työntekijä joutuu kuitenkin työskentelemään etänä ja kuumassa on syytä muistaa juoda ja pitää riittävästi taukoja, Minna Toomi kertoo.

Kodin etätyöpisteisiin ei tehdä työsuojelutarkastuksia, koska ne kuuluvat kotirauhan piiriin - säännöksiin voi tulla muutoksia

Kotikonttorin kuumuudessa on toki helpompaa kuin tauottomassa liukuhihnatyöskentelyssä, jossa työntekijä ei voi itse säädellä työtahtiaan. Jos lämpötila pakkotahtisessa työssä kuitenkin nousee yli 28 asteen, rajoitetaan yhtäjaksoisen työskentelyn kesto viiteenkymmeneen minuuttiin tunnissa. Samaa rajoitusta ei ole etätöissä.

– Etätöissä työntekijä voi pitää tarvittavia lepotaukoja ja hakea kahvikupin tai virkistää muuten itseään, sanoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Jouni Kallioluoma.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Jouni Kallioluoma.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Jouni Kallioluoma uskoo, että etätyön kasvu vaikuttaa myös työsuojelun säännöksiin.Miikka Varila / Yle

Työnantajan vastuu työskentelyolosuhteiden lämpötiloista ei siis yllä kotona tehtäviin etätöihin. Tämä perustuu siihen, että nyt työskentelyolosuhteet kuuluvat kotirauhan piiriin, jonne työnantajalla tai työsuojeluviranomaisella ei ole toimivaltaa. Ei edes silloin, jos työntekijä itse pyytää kotiinsa työsuojelutarkastusta.

– Kotona pitäisi olla jokin erityisen painava valvonnallinen syy siihen, että viranomainen voisi mennä kotirauhan piiriin, kertoo Jouni Kallioluoma.

Lue lisää: Tuliko sinunkin kodistasi pätsi ja töitäkin pitäisi tehdä? Oikeus taukoihin ja 4 muuta vinkkiä asunnon viilentämiseen

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualuejohtaja ei muista yhtään tapausta, jossa näin olisi jouduttu toimimaan nykyisin voimassaolevien säännösten perusteella. Jouni Kallioluoma uskoo, että säännöksiä joudutaan tulevaisuudessa kuitenkin tarkastelemaan, koska etätöiden räjähdysmäinen kasvu on tuonut työsuojelulle esiin uudenlaisia kuormittavuustekijöitä. Kuumuuden ohella näitä ovat työntekijän henkisen kuormituksen kasvu sekä ergonomia.

– Tällä hetkellähän pelisäännöt ovat sellaiset, että työnantaja antaa tehdä töitä kotona, mutta se ei anna juurikaan työvälineitä ehkä läppäriä lukuun ottamatta. Ergonomiaan ei juuri kiinnitetä huomiota. Säännöksillä tulisi turvata, että etätöistä ei tule yhteiskunnalla selkävaivaisia potilaita hoitojonoihin, Jouni Kallioluoma sanoo.

Tampereen kaupungin toimistosihteeri Satu Laine.
Satu Laine pitää välillä hengähdystaukoa etätöidensä keskellä.Miikka Varila / Yle

Uusia säännöksiä odotellessa toimistosihteeri Satu Laine on jo ehtinyt huolehtia ergonomiastaan ostamalla itselleen uuden työtuolin- ja työpöydän. Helteiden jatkuessa uudetkin investoinnit väikkyvät mielessä.

– Kyllä tässä on jossain vaiheessa käytävä lisähankintojen ostoon. Mulla on hankintalistalla jonkinlainen viilennyslaite. Kyllä tämä välillä koville käy. Mieluummin olisi liian kylmä kuin liian kuuma, koska ei vaatteitakaan voi loputtomiin vähentää, lisätä kyllä