1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katajanokka

Tällainen puurakennus nousee Katajanokalle: Stora Enson uudeksi pääkonttoriksi valittiin vaalea, pyöreäkulmainen Spring

Sokeripalana tunnettu Stora Enson nykyinen pääkonttori vapautuu muuhun käyttöön yhtiön muuttaessa uuteen rakennukseen.

Katajanokka
Arkkitehtityö.
Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n työ nimeltä Spring sopii palkintolautakunnan mukaan hyvin Katajanokan korttelirakenteeseen.Varma

Katajanokan paraatipaikalle on nousemassa vaalea moderni puurakennus. Muun muassa Stora Enson pääkonttorin sisältävästä rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka on voittanut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n työ nimeltä Spring eli kevät.

Palkintolautakunnan mukaan Spring sopii hyvin Katajanokan korttelirakenteeseen ja rannan julkisivurivistöön. Se jatkaa Esplanadilta Katajanokalle ulottuvien vaaleiden kaupunkitalojen rintamaa.

– Arkkitehtuuri on miellyttävällä tavalla tutun oloista. Se on korkeatasoinen ja luonnollinen kokonaisuus, joka sopii hyvin keskeiselle rantatontille, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Havainnekuva Stora Enson uudesta pääkaonttorista, jota suunnitellaan Katajanokalle.
Voittajatyön sisäosien ja materiaalien halutaan henkivän suomalaisen metsän rauhaa. Varma

Lautakunnan mukaan rakennuksen pyöreät nurkat liittävät sen hyvin viereisten Tulli- ja Pakkahuoneen ja hotellin muotoihin, jotka toistuvat myös muualla Katajanokan arkkitehtuurissa.

Rakennusmateriaalina käytetään Stora Enson massiivipuuelementtejä ja tavoitteena on hiilineutraali rakennus.

Tilaa myös kaupunkilaisten käyttöön

Katajanokan Laituriksi nimettyyn Varman omistamaan rakennukseen tulee Stora Enson pääkonttorin lisäksi hotelli sekä muita toimitiloja. Palkintolautakunta painotti valinnassaan rakennuksen hyviä käyttömahdollisuuksia kaupunkilaisten näkökulmasta.

Rakennuksen Kauppatorin päätyyn tulee pieni kaupunkipuisto ja meren puolelle on varattu terassi kahvila- ja ravintolatiloille.

– Kaupunki lähtee innostuneena jatkotyöhön kilpailun voittajaehdotuksen kanssa. Tämän hankkeen avulla pääsemme avaamaan Katajanokan rantaa helsinkiläisten käyttöön, sanoo Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Havainnekuva Stora Enson uudesta pääkonttorista, jota suunnitellaan Katajanokalle.
Suunnittelijoiden mukaan Springin joustava rakenneratkaisu mahdollistaa useita eri käyttötapoja rakennuksen elinkaaren aikana.

Arkkitehtuurikilpailussa oli mukana kaikkiaan kuusi työtä, joista Beacon ja Rantametsä saivat kunniamaininnan. Tuomaristossa oli Varman, Stora Enson ja Helsingin kaupungin edustajia sekä Suomen arkkitehtiliitto SAFAn edustaja.

Helsingin kaupunki valmistelee Katajanokan asemakaavan muutosta, joka on edellytys rakentamisen käynnistämiselle. Rakennuksen on tarkoitus valmistua 2023.

Stora Enson nykyinen pääkonttori sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa, jonka omistaa nykyisin saksalaisen kiinteistösijoitusyhtiö. Tuo "sokeripalana" tunnettu rakennus säilyy paikallaan, ja uusi pääkonttori nousee siitä kaakkoon, Katajanokan rantaan.

Lue myös:

Tältäkö näyttää pian yksi Helsingin paraatipaikoista? Samalla Alvar Aallon "sokeripala" Katajanokalla vapautuu Stora Ensolta muuhun käyttöön

Stora Ensolle nousee uusi puinen pääkonttori Katajanokalle

Lue seuraavaksi