Hyppää sisältöön

Kajaanissa sijaitseva järeä supertietokone laskee raskaita laskentatehtäviä – Mahti on kansainvälisellä supertietokoneiden Top500-listalla

Mahdin laskentatehoa voidaan käyttää esimerkiksi suomalaisessa COVID-19-tutkimuksessa.

Mahdin lisäksi Kajaanin Renforsin rannassa on supertietokone Puhti. Arkistokuva. Kuva: Mikael Kanerva / CSC

Kajaanin Renforsin rannassa sijaitseva supertietokone Mahti on noussut kansainvälisellä supertietokoneiden Top500-listalla sijalle 47. Mahti tarjoaa tutkijoille yhden Euroopan edistyneimmistä laskentaympäristöistä.

– Sijoittuminen on erittäin tärkeää, koska digitalisaation edetessä datan ja laskentakapasiteetin merkitys korostuu kaikilla tieteenaloilla, sanoo CSC:n tutkimuksen laskentapalveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

Mahti on Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n järeä supertietokone, jolla on mahdollista ratkaista erittäin raskaita laskentatehtäviä. Lehtovuoren mukaan Mahti palvelee koko Suomen tutkimuskenttää.

Samalla supertietokone Mahti mahdollistaa huippuluokan ympäristön tutkimuksiin. Suomalaisten menestys houkuttelee lisää osaajia ja ulkopuolista rahoitusta.

– Riittävä laskentateho antaa tutkijoille mahdollisuudet pärjätä kansainvälisessä tutkimuskisassa.

Mahdin laskentatehoa voidaan käyttää esimerkiksi lääkeainesuunnitteluun, sen avulla voidaan mallintaa avaruussäätä ja ilmastonmuutosta sekä nopeuttaa suomalaista COVID-19-tutkimusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Korjattu 7.10.2020 klo 10:44: Päivitetty artikkeliin, että Mahti on noussut kansainvälisellä supertietokoneiden Top500-listalla sijalle 47, ei sijalle 48.