Huijarit kalastelevat pankkitietoja nyt etäyhteyksien avulla – puhelu tietokoneen teknisestä tuesta voi tulla kalliiksi

Poliisin mukaan kahdessa tapauksessa rikoshyöty on ollut jopa yli 30 000 euroa asianomistajaa kohden.

huijaus
Tietokoneen näppäimistö
Huijarit esiintyvät teknisenä tukena ja saavat vastaajan asentamaan etäyhteysohjelman tietokoneelle. Raili Löyttyniemi/YLE

Helsingin poliisille on tullut useita rikosilmoituksia tietokoneohjelmistoihin liittyvistä niin sanotuista Microsoft-huijauksista. Microsoft on tietokoneissa käytettävän Windows-käyttöjärjestelmän valmistaja.

Poliisin mukaan huijarit soittavat useista eri numeroista ja puhuvat yleensä englantia. He esiintyvät teknisenä tukena ja saavat vastaajan asentamaan etäyhteysohjelman tietokoneelle. Sen jälkeen he pyytävät kirjautumaan sähköpostiin, tai pankkiin ja pääsevät sitä kautta niihin käsiksi.

Poliisin mukaan kahdessa tapauksessa rikoshyöty on ollut jopa yli 30 000 euroa asianomistajaa kohden.

– Jos saat teknistä tukea esittävän huijaussoiton, niin lopeta puhelu. Omia pankkitietoja tai muita henkilötietoja ei teknisen tuen esittäjälle tule missään tapauksessa antaa. Eikä missään nimessä pidä asentaa ohjelmia tai hyväksyä etäyhteyttä tietokoneelle, neuvoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisin mukaan huijarit saattavat myös pyytää ajokorttikuvaa, jonka avulla voidaan avata tili bitcoin-välittäjälle. Myös luottokortin tietoja kalastellaan usein, minkä jälkeen kortit käytetään tyhjäksi.

Huijaussoiton vastaanottamisesta ei poliisin mukaan tarvitse tehdä rikosilmoitusta, mutta siitä voi ilmoittaa Nettivinkin kautta.