Päijät-Hämeen sote–irtioton kumppaniksi valikoitui Mehiläinen – 131 000 asukkaan palvelut menossa yhteisyritykselle

Sosiaali- ja terveysministeriö suhtautuu penseästi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suunnitelmiin.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Terveyskeskuksen infotiski.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valmistelee maan suurinta sote-irtiottoa. Emilia Malin / Yle Lahti

Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottava Mehiläinen on voittanut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kilpailutuksen sotekeskuspalveluista.

Yhtymä järjesti käänteisen kilpailutuksen, jossa hankinnan arvo oli määritelty etukäteen ja yritykset kilpailivat laadulla. Tarjouskilpailuun osallistuivat Mehiläisen lisäksi Terveystalo ja Pihlajalinna.

Yhteisyrityksen on tarkoitus tuottaa ensi vuoden alusta lähtien sotekeskus-palvelut aluksi 131 000 asukkaalle Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä – myöhemmin koko Päijät-Hämeessä. Yhteisyrityksen myötä yhtymä lupaa lisätä iltavastaanottoa ja 24/7 -periaatteella toimivia digipalveluita.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola esittää yhtymän hallitukselle, että Mehiläinen oy valitaan kumppaniksi yhteisyritykseen, jolta yhtymä ostaa palvelut laadittuun palvelusopimukseen perustuen. Mehiläinen omistaisi yrityksestä 51 prosenttia ja kuntayhtymä 49 prosenttia.

– Yhtymä on valmistellut uudenlaisen toimintamallin, joka hyödyntää julkisen ja yksityisen toimijan parhaita kyvykkyyksiä tavoitellen entistä tasa-arvoisempaa avosairaanhoidon vastaanottotoimintaa maakunnallisessa kokonaisuudessa ja erittäin tiukassa talousraamissa, sanoo Erhola.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän näkemyksen mukaan yhteisyritysmalli sopisi hallituksen lausuntokierrokselle lähteneeseen soteuudistukseen, jossa yksityisten palveluntuottajien roolia on rajattu tiukasti. Yhteisyritys ei käytä julkista valtaa ja yhtymällä säilyy riittävästi omaa palvelutuotantoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön pääsihteeri Päivi Salon mukaan Päijät-Hämeessä ollaan kuitenkin ulkoistamassa liian suurta osaa palvelutuotannosta.

Yhtymä painotti kilpailutuksessa palvelutuotantoa 45 %, digipalveluita 20 %, integraatiota ja yhteistyötä 15 %, henkilöstö- ja asiakaskokemusta 15 % sekä palvelutuotannon haltuunottoa 5 %. Mehiläinen sai 83,17 pistetttä. Toiseksi tullut Terveystalo keräsi 79,67 pistettä ja Pihlajalinna 48,17 pistettä.

Yhtymäkokous käsittelee yhteisyritystä kokouksessaan 7. elokuuta.

Lue lisää: Analyysi: Päijät-Häme päätti maan suurimmasta sote-irtiotosta – raikas idea vai julkisten palvelujen loppu?