Naisten ja miesten yhteistuvista hyviä kokemuksia – "Pääsee paremmin mukaan joukkoon ja tiedonkulku sujuu helpommin"

Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen pitää Puolustusvoimien kenttäpiispan Pekka Särkiön blogitekstiä kamalana.

Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen aloitti oman asepalveluksensa viisi vuotta sitten. Silloin ajatus yhteismajoituksesta ei ollut Palosen mukaan realistinen, vaan enemmänkin kaukainen toive. Kuva: Joonas Koivisto

Haminan Reserviupseerikoulussa on nyt testattu puolisentoista kuukautta, miten naisten ja miesten majoittuminen samoissa tuvissa sujuu.

Kyse on kokeilusta, jonka tarkoitus on kerätä kokemuksia ja tutkimustietoa yhteismajoituksen vaikutuksista muun muassa palveluksessa olevien toimintakykyyn, palveluksen sujuvuuteen, ryhmäkiinteyteen ja koulutustuloksiin.

Ainakin Takaisin Pasilaan -podcastissa haastateltu Ida Laakso on kokenut yhteismajoituksen positiivisena.

– Pääsee paremmin mukaan joukkoon. Ei ole enää naiset ja miehet, vaan me olemme yksi iso porukka. Ei tarvitse korostaa yhtään, että on vapaaehtoisena armeijassa. Jos olisimme erillisissä tuvissa, jonkun pitäisi aina muistaa juosta naisten tupaan erikseen kertomaan kaikki infot. Tiedonkulku sujuu paljon paremmin ja helpommin, kun olemme samoissa tiloissa.

Ennen kokeilua on ehditty olla huolissaan niin varusmiesten yksityisyydestä kuin tyttöystävien reaktioista. Veeti Ståhlberg ei ole kokenut kumpaakaan ongelmana.

– Nyt mieluummin vaihtaa kalsarit suihkutiloissa eikä tee sitä tuvan sisällä, mutta en muuten ole mitään eroa huomannut. Suurin osa suomalaisista ymmärtää, että intissä ei kauheasti "köllitä" tuvassa, vaikka siellä kuinka monta naista olisi, Ståhlberg toteaa viitaten puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkaisen puheisiin.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcastin jakso tästä. Vieraana myös Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen.

Kenttäpiispan teksti oli "ihan kauhea"

Varusmiesliitto on voimakkaasti kannattanut yhteistupia, koska heidän käsityksensä mukaan se voisi vähentää naisten asepalveluksessa kokemaa syrjintää ja parantaa ryhmän toimivuutta.

Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen onkin iloinen varusmiesten kokemuksista.

– Yhteisöllisyys ja kommunikaation parantuminen olivat mielestäni pääsyitä, miksi kokeiluun haluttiin lähteä. Ne ovat onnistuneet juuri, kuten odotettiin.

Se, että naisten ja miesten majoittumisessa samassa tuvassa olisi jotain seksuaalista, on Palosen mukaan heteronormatiivinen ja vanhakantainen ajattelutapa.

– Väitän, että useammat ihmiset pystyvät toimimaan keskenään ilman, että koko ajan miettivät seksuaalisuutta ja sitä, miltä toinen näyttää siinä mielessä. Ehkä sellainen ajatus kertoo siitä, että ei ole oikein käsitystä, millainen ympäristö armeija on tänä päivänä. RUKissa on tuskin hirveästi aikaa kölliskellä tuvassa. Omiin joukkuekavereihin suhtaudutaan kavereina ja vertaisina.

Palonen pitää myös Puolustusvoimien kenttäpiispan Pekka Särkiön sunnuntaina julkaisemaa blogitekstiä kamalana, mutta on tyytyväinen sen herättämään keskusteluun.

– Kyllähän se kertoo hyvää, että jos tuollaista tulee jossain ilmi, niin siitä halutaan ihan oikeasti sanoutua irti eikä sellaista hyväksytä. Puolustusvoimat oli Twitterissä linjannut, että se oikeasti uskoo tasa-arvoisuuteen ja se, että tällaisesta käydään keskustelua, niin kyllähän se on minun mielestä hieno asia. Itse teksti oli ihan kauhea.

Aiheesta lisää: