Poliisi aloitti esitutkinnan Katri Kulmunin viestintäkoulutusta koskevassa jutussa – epäiltynä yksi virkamies

Koulutushankinnoista tehtiin poliisille useita tutkintapyyntöjä.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista tehtiin poliisille kaksi tutkintapyyntöä ja oikeuskanslerille neljä kanteluaPetteri Sopanen / Yle

Helsingin poliisi epäilee yhtä virkamiestä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta jutussa, joka koskee Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkoulutuksen hankintoja viestintätoimisto Tekiriltä. Poliisi tiedotti tiistaina, että se on saanut päätökseen esiselvityksen asiassa.

Esiselvityksen tehnyt rikoskomisario Teemu Jokinen kertoo, että asiassa on syytä epäillä rikosta, joten poliisi aloittaa esitutkinnan.

Epäiltynä on tällä hetkellä yksi virkamies. Poliisin mukaan epäilty on esiselvityksen perusteella osallistunut laajasti koulutushankintoihin.

Jokinen korostaa, että kysymyksessä on vasta rikosepäily, vaikka esiselvityksessä löytyi konkreettiset perusteet esitutkinnan aloittamiselle.

Rikosepäily yksityiskohdat tai perusteet saattavat tutkinnassa muuttua olennaisesti. Esitutkinnan johdossa toimii rikoskomisario Markku Silen Helsingin poliisista. Yle ei tavoittanut häntä tiistaina.

Tarkastusraportti suositti jatkotoimia

Jokinen ei vahvista rikoksesta epäillyn nimeä. Virkamiehellä tarkoitetaan virkasuhteessa olevaa henkilöä. Ministeri ei ole tällainen.

Työ- ja elinkeinoministeriön sisäinen tarkastus suositteli viime viikolla jatkotoimenpiteitä viestintäkoulutuksen laskutusepäselvyyksien takia. Jatkotoimenpiteiden kohteeksi ministeriö nimesi koulutusta antaneen Tekir Oy:n ja ministeri Kulmunin erityisavustajan Kari Jääskeläisen.

Yle tavoitti Jääskeläisen tekstiviestillä ja kysyi häneltä kommenttia poliisin aloittamaan esitutkintaan. Jääskeläinen vastasi tekstiviestillä: "Minä en tiedä siitä yhtään mitään."

Epäselvyydet viestintäkoulutushankinnoista johtivat 5. kesäkuuta siihen, että Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä.

Päivitys 23.6.2020 klo 16.59: Juttuun lisätty tieto siitä, mitä virkamiehellä tarkoitetaan ja maininta viime viikolla julkaistusta tarkastusraportista.

Päivitys 23.6.2020 klo 17.07: Lisätty Jääskeläisen tekstiviestivastaus.

Lue lisää:

Tarkastusraportti: Kulmunin avustaja tilasi koulutuksia kertomatta hallinnolle ja Tekir laskutti koulutukseen liittyvästä työstä, josta Kulmuni kiistää tienneensä

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan