1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisiväkivalta

"Minä tukehdun" – poliisin kuristusotteeseen jäänyt ranskalaismies kuoli George Floydia muistuttavalla tavalla

Cédric Chouviat'n perhe vaati tiistaina presidentti Macronilta selitystä ja poliisin voimankäytön rajoittamista.

Cédric Chouviat'n nimi näkyi Nantesin keskusaukiolle pystytettyjen kylttien joukosta, jossa väkivallan uhreille vaadittiin oikeutta. Kuva: Manuel Magrez / AOP

Ranskassa on viime päivinä noussut kuohuttamaan puoli vuotta sitten sattunut kuolemantapaus, joka on saanut uutta merkitystä George Floydin kuolemasta kummunneista maailmanlaajuisista protesteista.

Lähettinä työskennellyt 42-vuotias Cédric Chouviat joutui tammikuun alussa poliisin pysäyttämäksi Eiffel-tornin lähellä Pariisissa.

Le Monde -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan pysäytyksen syynä oli se, että Chouviat käytti skootterilla ajaessaan kännykkää, ja että hänen rekisterikilpensä oli likainen.

Kesäkuussa julki tulleet Chouviat'n sekä ohikulkijoiden kuvaamat videot vuotivat julkisuuteen. Niissä näkyy ja kuuluu, että Chouviat'n ja poliisien välille syntyi tilanteessa sanaharkkaa.

Poliisit ottivat Chouviat'n kuristusotteeseen ja painoivat vatsalleen maahan useaksi minuutiksi. Videoilla kuuluu, kun Chouviat huutaa seitsemän kertaa: "Minä tukehdun".

Le Monden ja Mediapartin julkaisemien videoiden myötä Chouviat'n tapaus on saanut paljon julkisuutta, eritoten siksi, että se muistuttaa pitkälti yhdysvaltalaisen George Floydin kuolemaa. Poliisin maahan painama Floyd huusi: "En saa henkeä".

Floydin tapaus on synnyttänyt ympäri maailmaa protestiaallon, jossa vastustetaan rasismia ja poliisiväkivaltaa.

Kohdattuaan poliisin Eiffel-tornin kupeessa Cédric Chouviat vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli kaksi päivää myöhemmin. Ruumiinavauksessa selvisi, että hänen kurkunpäänsä oli murtunut.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Perhe vaatii oikeutta

Chouviat oli viiden lapsen isä. Videoiden tultua julki hänen perheensä on alkanut vaatia selitystä (siirryt toiseen palveluun) tapahtumista sekä neljän paikalla olleen poliisin viraltapanoa.

Perhe osoitti vaatimuksensa suoraan presidentti Emmanuel Macronille. Lisäksi perhe vaatii, että poliisin voimankäyttöä rajoitettaisiin enemmän laissa.

– Ranska ei ole Yhdysvallat, mutta Ranska on lähestymässä Yhdysvaltoja. Montako kuolemaa vielä tarvitaan, ennen kuin poliisin voimankäyttöä rajoitetaan, kysyivät perheen asianajajat tiedotustilaisuudessa Le Monden mukaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan syyttäjä on alkanut nyt tutkia tapausta ja poliiseja on tarkoitus kuulustella osana tutkintaa.

Poliisien asianajajien mukaan he eivät kuulleet tilanteessa Chouviat'n avunhuutoja, sillä hänellä oli kypärä päässään.

Poliisiväkivalta puhuttaa Ranskassakin

George Floydin kuolemasta kipinän saaneet protestit ovat levinneet vahvasti myös Ranskaan. Sielläkin poliisia syytetään kovista otteista erityisesti maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ja lähiöiden asukkaita kohtaan.

Tiistaina Strasbourgissa poliisi tuomittiin puolentoista vuoden ehdonalaiseen vankeuteen (siirryt toiseen palveluun) väkivallankäytön vuoksi.

Tuomion mukaan poliisi hakkasi pampullaan päähän keltaliivien mielenosoitukseen osallistunutta 62-vuotiasta naista viime tammikuussa.

Hakkaamisen seurauksena nainen tarvitsi takaraivoonsa 12 tikkiä. Esitutkinnan mukaan poliisille ei aiheutunut mielenosoittajasta mitään uhkaa, kun taas syyttäjä kuvaili tekoa "totaalisen suhteettomaksi väkivallankäytöksi".

Lue lisää:

Mielenosoitukset täyttivät Ranskan – Macron puhutteli kansaa: ”Historiankirjoista ei poisteta yhtään nimeä eikä kaduilta yhtään patsasta”

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Pariisissa

Ranskassa uusia väitteitä poliisiväkivallasta