Kirgisian ex-presidentille 11 vuoden vankeustuomio

Entinen presidentti Almazbek Atambajev pidätettiin paljon huomiota saaneessa huvilarynnäkössä viime elokuussa.

Almazbek Atambajev hallitsi Kirgisiaa 2010-luvulla. Kuva vuodelta 2016. Kuva: AOP

Kirgisian entinen presidentti Almazbek Atambajev tuomittiin tiistaina 11 vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Vuosina 2011–2017 Kirgisiaa johtanut Atambajev, 63, tuomittiin maan pääkaupungissa Biškekissä osana laajaa korruptiovyyhtiä. Jutussa oli syytettynä myös muita korkea-arvoisia virkamiehiä.

Syytteet liittyivät osin vangitun rikollisjohtajan ennenaikaiseen vapauttamiseen vuonna 2013, jolloin Atambajev toimi presidenttinä.

Vankeustuomion ohella Atambajevilta takavarikoitiin useita maaomistuksia, viisi autoa, neljä yhtiötä sekä osakkeita useissa kirgisialaispankeissa. Lisäksi oikeusistuin tuomitsi Atambajevilta menetettäväksi arvonimet ja mitalit sekä presidentillisen rannekellon, johon on kaiverrettu hänen nimensä.

Atambajevin itsensä mukaan tuomiolla on poliittiset motiivit. Hänen ja nykyisen presidentin Sooronbai Žeenbekovin välit ovat kiristyneet äärimmilleen viime vuosina.

Uusi presidentti on pyrkinyt puhdistamaan hallintoaan edeltäjänsä tukijoista, kun taas vanha presidentti on pyrkinyt pysymään valtapuolueen johdossa.

Viime elokuussa huvilaansa linnoittautunut Atambajev pidätettiin syytettynä muun muassa vallankaappauksen suunnittelusta. Pidätystilanteessa syntyi väkivaltaista kahakkaa Atambajevin kannattajien ja turvallisuusjoukkojen välille.

Demokratiaa ja ihmisoikeuksia seuraava Freedom House kertoo maaraportissaan (siirryt toiseen palveluun), että Kirgisian demokratiatilanne on kohentunut hieman viime vuosina. Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista maan sanotaan olevan demokraattisin, mutta korkealla tasolla eivät kansalaisvapaudet sielläkään ole.

Lue lisää: