1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisiväkivalta

Poliisin ampuman Rayshard Brooksin hautajaisia vietetään Atlantassa – "Hänen ei olisi tarvinnut kuolla"

Rayshard Brooksin parin viikon takainen kuolema on lisännyt entisestään vaatimuksia puuttua poliisiväkivaltaan ja rasismiin.

Rayshard Brooksin leski Tomika Miller piteli pariskunnan lasta Memorya miehensä arkun vierellä hautajaisissa. Kuva: Curtis Compton / EPA

Yhdysvalloissa vietetään tiistaina jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä poliisin käsiin kuolleen tummaihoisen miehen hautajaisia.

Rayshard Brooks siunataan haudan lepoon Atlantassa sijaitsessa historiallisessa Ebenezerin baptistikirkossa.

Maanantaina Brooksin ruumista kävivät hyvästelemässä suuret ihmisjoukot, kun taas hautajaisiin saapuivat paikalle ainoastaan Brooksin läheiset sekä paikalle kutsutut.

– Aiemmin tällainen olisi lakaistu maton alle, mutta nyt meillä on matkapuhelimia ja kaikki näkivät, mitä tapahtui, sanoo Brooksin lesken ystävä Kandace McCoy uutistoimisto Reutersille.

– En halua syyllistää poliisia, mutta on oltava parempi tapa. Hänen ei olisi tarvinnut kuolla.

Uutistoimisto AP siteeraa Ebenezerin kirkon pastoria, demokraattien senaattoriehdokas Raphael Warnockia, joka piti puheen hautajaisissa.

– Rayshard Brooks ei paennut ainoastaan poliisia. Hän pakeni järjestelmää, joka tekee ihmisistä orjia. Järjestelmää, joka ei anna tavallisille, virheen tehneille ihmisille toista mahdollisuutta, Warnock sanoi.

Bensaa liekkeihin

Poliisi ampui Brooksin, 27, pidätystilanteessa pikaruokalan pihalla Atlantassa vajaa kaksi viikkoa sitten.

Valvontakameratallenteen ja poliisin mukaan Brooks vastusti pidätystä ja yritti paeta paikalta sen jälkeen, kun hänelle tehty puhalluskoe oli näyttänyt liian korkeita lukemia.

Brooks ilmeisesti tarttui kiinni poliisin etälamauttimeen ja oli juoksemassa pois, kun häntä ammuttiin kahdesti selkään.

Tapauksen jälkeen Atlantan poliisipäällikkö erosi pikavauhtia, pidätystilanteessa olleet poliisit laitettiin tutkintaan ja mielenosoittajat polttivat pikaruokalan.

Brooksin kuolema on heittänyt lisää bensaa rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavien protestien liekkeihin. Mielenosoitukset ovat levinneet Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa siitä lähtien, kun musta George Floyd kuoli valkoisen poliisin käsissä Minneapolisissa toukokuun lopulla.

Lue lisää:

Poliisin ampuma Rayshard Brooks avautui elämänsä haasteista vain kuukausia ennen kuolemaansa: "Meitä ei saisi kohdella kuin olisimme eläimiä"

Oikeuslääkärin mukaan Reyshard Brooksia ammuttiin selkään kahdesti

Mustan miehen pikaruokaravintolan pihalla ampunut poliisi erotettu Atlantassa – mielenosoittajat polttivat tapahtumapaikan ravintolan