Elokuvateatterit avautuvat jälleen – näytöksiin otetaan rajoitettu määrä katsojia

Leffat alkavat pyöriä Savonlinnassa sekä Mikkelissä ja pian myös Pieksämäellä.

elokuvat
Elokuvateatteri Kinoma Hyvinkäällä
Elokuvateatterit avautuvat kuukausien jälkeen yleisölle. Kuvituskuva.Markku Pitkänen / Yle

Savonlinnassa elokuvateatterit Killa ja Kuvalinna sekä Mikkelin Kinolinna aukaisevat ovensa koronatauon jälkeen yleisölle jälleen keskiviikkona. Pieksämäellä Kino-Manian ensimmäinen näytös on 3. heinäkuuta.

Koronan aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi elokuvateatterit olivat suljettuna kolme kuukautta.

– Innolla on tätä odotettu. Vielä eilen henkilökuntaa koulutettiin uusiin järjestelyihin, kertoo Savonlinnan elokuvateattereiden päällikkö Tarja Piiroinen.

Kiinnioloaika oli teattereille taloudellisesti raskasta aikaa. Menetykset olivat Tarja Piiroisen mukaan jopa satoja tuhansia euroja. Hieman helpotusta kiinteiden kulujen maksamiseen toi teattereiden saama 55 000 euron koronatuki.

Samaan aikaan kun teatterit olivat kiinni, valmistauduttiin ja suunniteltiin jo mitä poikkeusjärjestelyjä pitää tehdä, kun ovet päästään jälleen avaamaan. Myös ensi-iltaan tulevia elokuvia piti seurata tavallista tarkkaavaisemmin.

– Etenkin ulkomaiset studiot alkoivat siirtää isompien elokuvien ensi-iltoja eteenpäin, kertoo Tarja Piiroinen.

Elokuvanäytöksiin otetaan nyt rajattu määrä asiakkaita. Saleissa seurueiden väliin jätetään tyhjiä paikkoja, jotta metrin turvaväli toteutuu. Siivousta ja hygieniatoimia on tehostettu ja lisätty. Ja esimerkiksi popcorneja myydään poikkeusaikana kannellisissa rasioissa.

Jonojen välttämiseksi elokuvanäytösten välejä porrastetaan entistä pidemmiksi. Asiakkaiden toivotaan ostavan elokuvaliput verkkokaupasta tai käyttävän kassalla korttimaksua. Näytöksiin ei oteta varauksia, vaan lippuja voi ensimmäisten viikkojen ajan vain ostaa.

Elokuvateattereiden ohjelmistossa nähdään alkuviikkoina lähinnä keväällä ensi-iltaan saapuneita elokuvia, joiden näytökset jouduttiin keskeyttämään teattereiden sulkemisen vuoksi.