Analyysi: Mitä jos lähtisin Tanskaan?

Oma vastuu matkailusta voi johtaa samaan tulokseen kuin viranomaisten rajoitukset, kirjoittaa Ylen Talous ja arki -toimituksen päällikkö Teijo Valtanen.

matkailu
Kuvassa Kööpenhaminan Tivolissa havainnollistetaan nallekarhujen avulla etäisyyden pitoa ja hengityssuojaimen käyttöä.
Kööpenhaminan Tivolin tiedotustilaisuudessa 4. kesäkuuta havainnollistettiin etäisyyden pitämistä nallekarhujen avulla. Tivoli avattiin 8. kesäkuuta.Olafur Steinar Rye Gestsson / EPA

Matkustamisen rajoituksia puretaan eri puolilla Eurooppaa, kun koronapandemia helpottaa. Mutta purkamisen tahti ja tyyli ovat eri maissa erilaiset.

Suomalaisen matkailijan kannalta voimassa olevien sääntöjen ja rajoitusten sotku tekee matkustamisesta hankalaa, vaikka se olisikin sallittua.

Maanantaina uutisoitiin turistien paluusta Espanjaan.

Eilen myös Suomen hallitus kertoi matkustusrajoitusten poistamisesta reilun parin viikon kuluttua sellaisiin maihin, joiden kohdalla se on heinäkuun koronatilastojen valossa mahdollista.

Jo viime viikolla Suomi luopui karanteenisuosituksista Baltian maiden, Norjan, Tanskan ja Islannin matkoilla.

Tarkistanpa kohdemaan rajoitukset

Sisäministeriö korostaa edelleen, että matkustajan pitää itse tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa.

Mikäpäs siinä!

Euroopan unioni tarjoaa avuksi Re-open Europe -sivuston (siirryt toiseen palveluun), josta löytyy myös selvällä suomen kielellä tietoja kohdemaan rajoituksista.

Katsotaanpa sitten ne Tanskan rajoitukset (siirryt toiseen palveluun):

“...Jos asut pysyvästi Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Suomessa tai Islannissa, voi saapua Tanskaan, mikäli aiot oleskella omassa kesäasunnossasi Tanskassa. Kesäasunnon omistajana voit tuoda mukanasi Tanskaan avio- tai avopuolisosi, kihlattusi, seurustelukumppanisi, vanhempasi ja isovanhempasi, lapsesi ja lapsenlapsesi sekä muita kanssasi samaan talouteen kuuluvia henkilöitä. Tällöin sinun on esitettävä seuraavat asiakirjat: todiste kesäasunnon omistuksesta, kuten kauppakirja, myyntisopimus tai verotiedot. Jos mukanasi saapuu edellä mainittuja perheenjäseniä, sinun on esitettävä todiste sukulaisuussuhteesta, esim. vihkitodistus, syntymätodistus, selvitys yhdessä asumisesta tms. ..”

Entäs jos asuisin ihan vaan hotellissa?

Re-open Europe -sivuston 10.6. päivitetty Tanska-ohje antaa ehkä tähänkin vastauksen - vai antaako?

“...Tanskaan 15.6.2020 saapuvilla henkilöillä, jotka voivat esittää todisteen varaamastaan vähintään kuusi yötä kestävästä lomamatkasta, joka alkaa ennen 15.6.2020 ja päättyy sen jälkeen, katsotaan olevan hyväksyttävä syy maahantuloon, vaikka matkan kesto olisi tosiasiassa lyhyempi kuin kuusi yötä;

Tällöin on esitettävä seuraavat asiakirjat: hotellin, leirintäalueen tai kesäasuntojen vuokraustoimiston antama varausvahvistus tai vuokrasopimus, jossa mainitaan majoituspaikka, oleskelun kesto ja varauksen tehneiden henkilöiden nimet. Jos tilanne jossakin maassa kääntyy huonompaan suuntaan, maahantulorajoitukset voidaan ottaa uudelleen käyttöön.”

Kuvassa on käynnissä Broendby IF - FC Copenhagen -jalkapallo-ottelu.
Broendby IF kohtasi FC Copenhagenin jalkapallo-ottelussa 21. kesäkuuta Broendbyssä. Kyseisessä ottelussa sai Tanskan viranomaisten linjauksen mukaan olla 3000 katsojaa.Lars Moeller / EPA

Rajoitukset voivat muuttua milloin tahansa

Onneksi apua voi etsiä myös muista lähteistä tai kysyä eri maiden suurlähetystöistä.

Ja seurata itse uutisia maailmalta. Sunnuntaina tilastoitiin yhden vuorokauden ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Eri maiden viranomaiset ovat rajoituksia poistaessaan huomauttaneet, että tilanne voi muuttua ja rajoituksia voidaan palauttaa.

Matkailijan oma vastuu sääntöjen, suositusten ja muuttuvien tilanteiden selvittämisestä voi vaikeasti ennakoitavassa pandemiatilanteessa johtaa käytännössä samaan tulokseen kuin viranomaisten suorat rajoitukset; moni matka jää edelleen tekemättä, vaikka sitä ei suoraan kiellettäisikään.

Onhan meillä yhä vastuu omasta ja läheisten terveydestä.

Lue lisää: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus