Mustikan ja puolukan sadosta odotetaan kukintojen perusteella hyvää Etelä-Savossa – sateet olisivat kuitenkin jo tervetulleita

Myös hyönteispölytykselle alkukesän olosuhteet ovat olleet mainiot.

marjat
mustikan kukkia ja raakileita
Mustikan kukintoja on Etelä-Savossa ollut runsaasti.Päivi Kuisma / Yle

Mustikan ja puolukan satonäkymät näyttävät kukintojen perusteella hyviltä Etelä-Savossa. Mustikan kukinta on ollut havaintojen perusteella paikoin jopa runsasta ja myös puolukan tilanne vaikuttaa hyvältä.

Luonnonvarakeskuksella ja 4H:lla on Etelä-Savossa kymmenkunta havaintometsää, joiden perusteella marjojen kukintaa seurataan.

– Mustikan kukinta on ollut runsasta kahdeksassa havaintometsässä kymmenestä, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta. Kukintatilanne antaisi odottaa tällä hetkellä hyvääkin satoa.

Näitä havaintometsiä on Mäntyharjun ja Ristiinan seudulla, Anttolasta pohjoiseen, Juvasta itään ja Haukivuorelta länteen päin.

Myös hyönteispölytykselle alkukesän olosuhteet ovat olleet mainiot. Lentosää on ollut hyönteisille hyvä, lämpöä ja tyyntä on riittänyt.

Pidempään jatkuva kuivuus ja helle voi kuitenkin pienentää mustikan satoa. Helle ja kuivuus vaikuttavat marjojen kokoon ja pahimmassa tapauksessa marja voi jopa tipahtaa varvusta pois.

– Marjasadon kannalta sateet olisivat jo tervetulleita, sanoo Rainer Peltola.

Myös puolukan kukinta on ollut keskimääräistä runsaampaa, havaintoja on aina Oulun korkeudelta saakka. Tilanne on samankaltainen koko maassa, puolukan kukkia on keskimääräistä runsaammin tänä vuonna. Puolukka kestää kuivaa ja hellettä mustikkaa huomattavasti paremmin.

Rainer Peltola kannustaa innokkaita marjastajia myös omien havaintometsien perustamiseen. Havaintometsään perustetaan viisi kappaletta yhden neliön suuruista koeruutua, sieltä lasketaan marjakasvien kukat, raa'at marjat ja kypsät marjat. Havainnot kootaan marjahavainnot.fi -nettisivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Sivustolta löytyvät ohjeet havaintometsän perustamiseen ja ilmoittamiseen. Tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, sillä marjakasvien kukkia voi olla sillä yhden neliömetrin alueella jopa satoja.

– Salaisten marjapaikkojen paljastumista ei tarvitse pelätä, sillä järjestelmä ei näytä tarkkaa havaintopaikkaa, sanoo Rainer Peltola.