1. yle.fi
  2. Uutiset

Marjasato näyttää lupaavalta: erityisesti lakan ja puolukan kukinta on runsasta

Mustikka alkaa jo olla raakileena, mutta se kaipaisi nyt vettä.

marjat
Hilla kukkii
Hilla kukkii keskimääräistä runsaammin. Arkistokuva.Kukka Mäenpää / Yle

Marjasato näyttää Pohjois-Pohjanmaalla lupaavalta.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo, että varsinkin lakan eli hillan kukinta on ollut paikoin erittäin runsasta. Lisäksi hillalle hankalilta sääoloilta eli hallaöiltä sekä kovilta tuulilta ja sateilta on vältytty.

Myös puolukka kukkii runsaana.

Mustikan kukinta on pääosin ohi Pohjois-Pohjanmaalla, ja paikoin alkaa jo löytyä raakileita.

Peltolan mukaan mustikan kukinta oli maakunnassa hieman heikompaa kuin eteläisessä Suomessa. Silti se oli parempaa kuin viime vuonna.

– Viime vuoden surkeus näkyi jo kukintavaiheessa. Edellinenkin vuosi oli aika surkea. Silloin mustikkaa verottivat helteet ja kuivuus. Toivotaan, että tänä vuonna ei käy samalla tavalla, Peltola tuumaa.

Jos kuivuus ei tee tepposiaan, Peltolan mukaan mustikkaa päästään poimimaan heinäkuun puolivälin tienoilla. Heinäkuun alkuun kaivattaisiin sadetta, jotta mustikka pääsee kypsymään.

Hyvään puolukkasatoon tarvitaan pölyttäjiä.

– Lentosäät näille pörriäisille ovat nyt oikein otolliset. Toivotaan vaan, että niitä on riittävästi. Mutta kävi miten kävi, kyllä marjaa aina jonnekin tulee. Täysinäinen sanko on sitten vaan suuremman työn takana.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi