“Pitää olla ryhtiä, reippautta ja särmää”, summaa myymäläpäällikkö – Puumalan Hurissalossa kesätyöläinen etenee pomon hommiin

Kauppa etsii kesätyöntekijöitä myös alueen loma-asukkaiden joukosta.

kesätyö
Atte Rantalainen on edennyt hyllyttäjästä tuotetilausten tekoon Hurissalon Salessa
Atte Rantalainen on edennyt hyllyttäjästä tuotetilausten tekoon Hurissalon Salessa

Puumalan Hurissalon kauppa reippaine kesätyöntekijöineen on tuttu alueen tuhansille mökkeilijöille. Hurissalon alueella on noin 1 400 vapaa-ajanasuntoa, joten kesäaikaan kaupan päivittäiset asiakasmäärät moninkertaistuvat hiljaiseen talvikauteen verrattuna.

Näin ollen myös tekijöitä tarvitaan. Kauppaa pyörittävät vakituisesti myymäläpäällikkö Jorma Tikka ja Sisko Tikka. Tänä kesänä kesätyöntekijöitä on kuusi, joista kaksi Helsingistä ja Lahdesta, loput Etelä-Savosta. Joinain vuosina kaupalle on tultu töihin Rovaniemeltä tai Seinäjoelta saakka.

Miten he keksivät hakea töihin alle sataneliöiseen kyläkauppaan keskelle Etelä-Savoa?

Jorma Tikan mielestä ratkaisevaa on se, että haku tulevan kesän töihin aloitetaan hyvissä ajoin.

– Haku kesälle 2021 alkaa nyt 1. päivä heinäkuuta, sillä tavalla me saadaan haravoitua alueen loma-asukkaiden joukosta hyviä kesätyöntekijäkandidaatteja.

Moni paikallinen nuori on työllistynyt kaupalle myös tet-harjoittelun kautta. Oli reitti mikä hyvänsä, hakukriteerit ovat selvät.

– Pitää olla ryhtiä, reippautta ja särmää, sanoo Tikka.

Tehtävät muuttuvat haastavammiksi vuosi vuodelta

Hurissalon kaupan neliöihin on onnistuttu sovittamaan niin ruokatavarat kuin kesänviettoon kuuluvat taloustavarat termospulloista vieheisiin ja salaatinsiemeniin. Elintarvikkeiden osalta valikoima vaihtelee vuodenajan mukaan: kesäasukkaita varten hankitaan lihankorvikkeita ja muita uutuuksia, joita paikalliset eivät välttämättä osta.

kyläkaupassa
Mäntyharjulainen Emmi Liukkonen on töissä Hurissalon kaupassa nyt ensimmäistä kesää.Maria Bonnor

Kassalla istuva Emmi Liukkonen leikkaa hyllyjen reunoihin kiinnitettäviä hintalappuja. Tämä on hänen ensimmäinen kesänsä kaupalla. Hän valmistui juuri ylioppilaaksi ja asuu naapurikunnassa Mäntyharjulla.

Aluksi työ on tavaroiden hyllyttämistä, kassamyyntiä ja asiakaspalvelua. Opittavaa riittää, sillä Liukkonen esimerkiksi käyttää kassakonetta ensimmäistä kertaa.

– Kun meitä on niin monta uutta, niin on hyvin voitu jakaa kokemuksia, hän sanoo.

Tänä kesänä uusia kesätyöntekijöitä on poikkeuksellisen monta, viisi kuudesta. Siksi työntekijöiden koulutukseen on tänä vuonna panostettu erityisen paljon, Jorma Tikka kertoo.

Edellisinä kesinä samat työntekijät jatkoivat vuodesta toiseen. Osa heistä ehti saada jo tutkintonsakin valmiiksi, joten viime kesänä kaupassa huhki muun muassa kauppatieteen maisteri ja hallintotieteen kandidaatti. Nyt he ovat siirtyneet oman alan töihin.

kyläkaupassa
Myymäläpäällikkö Jorma Tikka on pyörittänyt Hurissalon kauppaa vuodesta 1991. Maria Bonnor

Tänä vuonna kokenein kesätyöntekijä on puumalalainen Atte Rantalainen, joka urakoi kaupalla nyt kolmatta kesää. Hän sai paikan aikanaan tet-harjoittelun perusteella. Syksyllä Rantalainen aloittaa abivuoden, mutta kaupalla hän on jo edennyt tekemään helppoja tuotetilauksia.

– Kun sujuu vanhat työtehtävät, niin saa ottaa vastuutakin, että pysyy homma mielenkiintoisena, Rantalainen sanoo.

– Sitten kun ollaan ennätykselliset 6-8 kesää, niin siellä tehdään vähintään samoja hommia kuin mitä esimieskin tekee, tai jopa enemmän, lupaa Jorma Tikka.

Yksi esimerkki tästä on kaupan Facebook-sivun päivittäminen. Kaupan somevastaavana toimii edelleen yksi viime kesän työntekijöistä. Hän kertoo Tikalle, millaisia päivityksiä Facebookin on laitettava ja ohjeistaa valokuvien ottamisessa.

Vuoden paras kesätyöntekijä palkitaan

Kun asiakas astuu sisään kauppaan, katse kiinnittyy takaseinälle kiinnitettyihin julisteisiin, joissa hymyilevät kesätyöntekijäkisan kahden viime vuoden voittajat. Kilpailun ideana on, että jokainen kesätyöntekijä saa ääniä sekä kaupan asiakastyöryhmältä että työkavereiltaan. Jokaisella on mahdollisuus voittoon.

Tuusulasta lähtöisin oleva Heikki Kuoppala ehti olla kesätöissä Hurissalossa kuuden vuoden ajan. Viimeisinä kahtena vuotena hän voitti kesätyöntekijäkisan. Hänen mielestään kilpailu on kunnianosoitus kesätyöntekijöitä kohtaan.

– Tärkein palkinto on se, että voittaja saa automaattisesti paikan Hurissalon kaupassa seuraavanakin kesänä. Se luo tervettä kilpailua ja painetta huomioida kaikki työyhteisössä ja asiakaspinnassa.

kyläkaupassa
Heikki Kuoppala työskenteli kaupassa vielä kesällä 2019, vaikka oli juuri valmistunut metsäinsinööriksi. Heikki Kuoppalan kotialbumi

Kuoppala haki aikoinaan töitä perheen mökkipaikkakunnalta, koska ei ollut saanut kaupan alan töitä pääkaupunkiseudulta. Kuuden kesätyövuoden saldona hän kokee olevansa valmis kaikkiin marketkaupan haasteisiin.

Suurimpana oppina hän pitää sitä, että asiakas on tärkein.

– Sitten kun onnistuu asiakaspalvelutilanteessa, niin se ruokkii omaa osaamista ja työnkuvaa, Kuoppala sanoo.

Hurissalon kaupan työyhteisö oli niin tiivis, että Kuoppalasta oli jopa haikeaa siirtyä oman alan töihin metsäinsinööriksi. Vielä keväällä hän oli mukana perehdyttämässä tämän kesän uusia kesätyöntekijöitä.

18-vuotias Atte Rantalainen suunnittelee jatkavansa edelleen hyvin alkanutta uraansa kaupan kesätyöntekijänä.

– Uskon, että seuraavinakin kesinä tulen hakemaan töihin, on ollut mielenkiintoinen työpaikka omasta mielestäni.

kyläkaupassa
Kesäisin Hurissalon kaupan edustalle pystytetään terassi. Se on paikallisille ja kesäasukkaille tärkeä tapaamispaikka. Maria Bonnor