Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali tänä vuonna vain kotisohvalla – Ijahis Idjan pääkonsertti striimataan nettiin

Konsertissa esiintyvät rap-artisti Ailu Valle, Gájanas-yhtye sekä joikaajat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Sápmi
Ijahis idja 2015
Tänä vuonna pitää kotioloissa pukeutua saamenpukuun, sillä paikan päälle ei konserttia pääse seuraamaan.Vesa Toppari / Yle

Ijahis idja -festivaalin konsertti lähetetään suoratoistona 15.8.2020 Inarista, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta. Konserttilähetyksen seuraaminen on maksutonta, paikan päälle yleisöä ei kuitenkaan oteta.

Tämän vuoden teemakonsertin nimi on Ijahis idja Suomen Käsivarren suurtuntureiden puolesta. Ijahis idja-festivaali haluaa teemakonsertin kautta näyttää tukensa käsivarren alueen perinteisille käyttäjille ja sanoa yhdessä ei kaivostoiminnalle Saamenmaalla, kertoo festivaalin tuottaja Oula Guttorm. Teemakonsertissa joikaavat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Ailu Valle ja Gájanas-yhtye tarjoavat modernia saamelaista musiikkia. Tänä vuonna pääsemme myös näkemään sellaista, mitä emme ennen ole nähneet.

– Ailu Vallella on sellainen konsertti millaista emme ole niin paljoa nähneet. Hänellä ovat tanssijat ja DJ mukana, kertoo Guttorm.

Tuottaja tiedostaa, että festivaalista puuttuu se kaikista tärkein asia silloin kun se järjestetään netin välityksellä. Nimenomaan ihmisten tapaaminen paikan päällä.

– Tietenkin minä toivon, että ihmiset sitten kun aika koittaa niin avaavat lähetyksen, tuottaja toivoo.

Ijahis idja -konserttia voi seurata lauantaina 15.8. klo 19.00 alkaen osoitteessa www.sajos.fi/live (siirryt toiseen palveluun).