Punaisella torilla nähtiin neuvostotyylinen sotilasparaati – ja Putinin kansanäänestyksen lähtölaukaus

Länsivieraiden puuttuminen kertoi Venäjän eristyksen jatkumisesta.

Presidentti Vladimir Putin puhuu Punaisella torilla voitonpäiväjuhlassa. Taustalla Pyhän Vasilin kirkko. Kuva: Ramil Sitdikov / EPA

Vain muutamat kasvomaskit veteraanien kasvoilla muistuttivat korona-ajasta, kun Moskovan Punaisella torilla vietettiin suuren isänmaallisen sodan päättymisen 75-vuotisjuhlaa.

Tuolla nimellä Venäjällä – ja sitä ennen Neuvostoliitossa – kutsutaan toista maailmansotaa.

Sotilasparaati oli jouduttu siirtämään perinteiseltä paikaltaan toukokuun 9. päivältä juuri koronarajoitusten vuoksi. Toukokuun juhlapäivänä vain lentokalusto nähtiin Moskovan taivaalla.

Suuren isänmaallisen sodan päättymisen 75-vuotispäivän paraati järjestäytyy Moskovan Punaisella torilla. Kuva: Mikhail Voskresenskiy / EPA

Poikkeusaika jatkuu Venäjälläkin yhä, ja kansalaisia oli torijuhlien sijasta kehotettu seuraamaan paraatia kodeissaan television välityksellä.

Neuvostoparaati pohjustaa Putinin jatkoaikaa

Muuten kaava oli jo neuvostoajoilta tuttu.

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen seurasi paraatia Moskovassa. Hän sanoi, että vapaapäiväksi julistettu voitonpäiväjuhla nähdään tunnelman nostatuksena myös viikon kestävälle äänestykselle uudesta perustuslaista.

Presidentti Vladimir Putin seuraamassa voitonpäiväparaatia. Kuva: Sergey Pyatakov / EPA

Venäjä tukeutuu suuren isänmaallisen sodan nostalgiseen perintöön. Juhlan päivämäärä oli saatu historiallisesta voitonparaatista samaisella torilla.

Trikolori ja punalippu liehuvat rinnan

Neuvostoliiton symbolit ovat näissä tilaisuuksissa läsnä. Lippuvartio toi Punaiselle torille heti Venäjän trikolorin perässä punaisen lipun sirppi ja vasara -tunnuksineen, ja samaa väriä ovat edelleen myös joukko-osastojen liput.

Lippuvartio toi Punaiselle torille Venäjän trikolorin ja punalipun. Kuva: Evgeny Biyatov / EPA

Presidentti Vladimir Putin istui kunniamerkkejä kantavien iäkkäiden veteraanien keskellä.

Lyhyessä puheessaan Putin painotti Neuvostoliiton toisessa maailmansodassa natsi-Saksasta saavuttaman voiton merkitystä. Viittaukset nykyaikaan jäivät vähälle, eikä koronan vaikutusta mainittu lainkaan.

Voitonpäiväparaatiin osallistui 13 000 sotilasta. Kuva: Anton Novoderezhkin / TASS

Perinteiseen tapaan ensimmäisinä marssivat torille Neuvostoliiton puna-armeijan univormuihin pukeutuneet joukot.

Voimannäyttö sujui täsmällisesti

Paraatijoukkojen ohimarssin jälkeen vyöryi Punaiselle torille panssarikalusto. Tässäkin olivat kärkenä neuvostojoukkojen toisessa maailmansodassa käyttämät hyökkäysvaunut.

Koronarajoitusten vuoksi kansalaisia oli kehotettu seuraamaan paraatia kodeissaan. Kuva: Vladimir Gerdo / TASS

Venäjän asevoimien massiivinen, 13 000 sotilasta koonnut voimannäytttö sujui täsmällinen tapaan. Punaisella torilla marssi osastoja myös muista maista, kuten Kiinasta, Intiasta ja Serbiasta.

Rynnäkköhelikopterit ottivat osaa Voitonpäiväparaatiin. Kuva: Anton Novoderezhkin / TASS

Silti Kremlin edustan korokkeella näkyi myös maan eristys. Putinin lähettyvillä erottui vain Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tapasivat voitonpäiväjuhlien yhteydessä Moskovassa. Kuva: Alexei Nikolsky / ITAR-TASS

Entisistä länsiliittoutuneista, joiden kanssa Neuvostoliitto natsi-Saksan kukisti, ei ollut saapunut Moskovaan valtionpäämiehiä. Krimin valloitus ja Itä-Ukrainassa jatkuva sotatila jähmettävät edelleen Venäjän ja lännen välejä.

Kymmenen miestä muistomerkillä

Kremlin kupeessa sijaitsevalle Tuntemattoman sotilaan haudalle laski lopulta seppeleen kymmenen tummiin pukeutunutta miestä. Putinille tekivät seuraa lähinnä Keski-Aasian tasavaltojen johtajat.

Venäjällä voitonpäiväjuhla tukeutuu neuvostoaikaisiin perinteisiin. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Suuren isänmaallisen sodan muistoparaati on Venäjällä etenkin kotiyleisölle suunnattu tapahtuma. Tällä kertaa sen toivotaan innostavan kansalaisia antamaan tukensa presidentti Vladimir Putinin julistamalle kansanäänestykselle uudesta perustuslaista.

Suhoi-hävittäjät jättivät Moskovan taivaalle Venäjän trikolorin värit. Kuva: Anton Novoderezhkin / ITAR-TASS

Äänestäminen alkaakin sopivasti huomenna, voitonpäiväparaatin jälkitunnelmissa.

Kun juhlaorkesteri paraatin päätteeksi kokoontui Putinin eteen laulamaan voitosta, saattoi sanojen tulkita viittaavan myös kansanäänestyksen todennäköiseen tulokseen.

Lue lisää: