Kasvisruoan määrää on lisätty armeijassa, mutta monet pitävät sitä mauttomimpana inttiruokana – alikersantti: Pitsapuhelin kävi kuumana

Kasvisruoan suosio vaihtelee alueittain. Ympäristöystävällisyys saa kiitosta.

puolustusvoimat
Kuvassa korpraali Kinnunen ja alikersantti Makkonen syömässä muonituskeskuksessa.
Karjalan lennostossa varusmiespalvelustaan suorittavat Niko Makkonen ja Joona Kinnunen tuunaavat armeijassa tarjottavia kasvisruokia itse.Ilmavoimat / Nuutti Suhonen

Armeijassa tarjottava kasvisruoka on monien varusmiespalvelusta suorittavien mielestä mautonta.

Esimerkiksi Varusmiesliitto saa palautetta siitä, että kasvisruoassa ei ole makua eikä se täytä vatsaa.

Karjalan lennostossa palvelevat Niko Makkonen ja Joona Kinnunen pitävät armeijaruokaa hyvänä, mutta poikkeuksen tekee juuri kasvisruoka.

– Yleinen kanta on, että kasvisruoka ei nauti suurta suosiota koska se on niin mautonta, tiivistää Makkonen.

Hän kertoo, että kasvisruokapäivinä pitsapuhelin kävi kasarmilla kuumana vielä alkuvuodesta. Sitten tuli koronaepidemia, jonka takia ulkopuoliset eivät pääse kasarmialueille.

Kokonaisuutena armeijan tarjoama kasvisruoka näyttää ja maistuu harmaalta, "vedeltä", kuten Makkonen kuvaa.

Nuoret miehet kaipaavat kasvisruokaan enemmän makua.

Kuvassa korpraali Kinnunen ja alikersantti Makkonen ottamassa ruokaa muonituskeskuksella
Joona Kinnunen ja Niko Makkonen pitävät ajatusta armeijaruoan ympäristöystävällisyydestä hyvänä.Ilmavoimat / Nuutti Suhonen

Mielikuvissa kasvisruoka jättää vatsan tyhjäksi

Kasvisaterioiden määrää lisättiin armeijassa muutama vuosi sitten.

Armeijassa tarjotaan nyt kaksi lämmintä kasvisruoka-ateriaa viikossa. Lisäksi panostetaan salaatteihin ja kasvispohjaisiin lisukkeisiin.

Kasvisruoka sai aluksi paljon huomiota ja ruokahuollosta vastaavalle Leijona Cateringille sateli palautetta.

– Vastaanotto oli jyrkkä. Palautteen määrä on vähentynyt kuitenkin joka saapumiserän jälkeen, kertoo Leijona Cateringin tuotekehityksen keittiömestari Jaakko Sauvola.

Kielteisen vastaanoton syiksi armeijan ruokahuollosta vastaavat arvelevat mielikuvia Puolustusvoimista, joissa ei pärjää kasvisruoalla. Sauvola muistuttaa, että nykymaailmassa tämä ei pidä paikkaansa.

– Kasviproteiinit ovat nykyään hyvin moninaisia ja proteiinia niistä saa runsaasti.

Karjalan lennostossa palvelevien Niko Makkosen ja Joona Kinnusen mukaan syynä ovat juuri mielikuvat vatsat tyhjiksi jättävästä kasvisruoasta.

– Kyllähän sillä pärjää, jos sitä vain viitsii syödä, Makkonen toteaa.

– Hyvähän se kuitenkin on, että tarjotaan. Moni ei ehkä lähtisi siviilissä testaamaan, lisää Kinnunen.

Jaakko Sauvola, Leijona Catering
Leijona Cateringin tuotekehityksen keittiömestari Jaakko Sauvolan mukaan palautetta kuunnellaan ja siihen reagoidaan.Sami Takkinen / Yle

Lihan osuus tulee pienenemään kaikissa ateriapalveluissa

Syy kasvisruoan lisäämiseen on ollut sen ympäristöystävällisyys ja terveellisyys.

Leijona Cateringin liiketoimintajohtaja Petra Granqvistin mukaan nämä ovat ja tulevat olemaan tulevaisuudessa isommassa roolissa kohti hiilineutraalimpaa Suomea ja normaaleja ruokatottumuksia.

Tavoitteet hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi ovat kovia, mutta niiden suuruutta ei vielä haluta paljastaa.

– Me haluamme arvioida koko ketjua, että mistä niitä päästöjä tulee. Kasvisruoka on yhtenä osuutena siinä, toteaa keittiömestari Jaakko Sauvola.

Hän muistuttaa, että kokonaisuudessaan kyse on enemmän lihansyönnin vähenemisestä ylipäätään kuin kasvisruoan lisäämisestä.

– Lihan osuus tulee pienenemään kaikissa ateriapalveluissa ajan saatossa, hän uskoo.

Varusmiehet ymmärtävät hyvin kasvisruoan taustalla olevat ympäristösyyt. Ajatus on kaunis, kuten Makkonen sanoo.

– Sillä saisi porukkaa ajattelemaan ympäristöä ja sitä, miten paljon lihateollisuus kuluttaa ja tuottaa päästöjä.

Myös Varusmiesliiton mukaan kasvisruoka koetaan hyväksi juuri ilmastosyistä.

Sekasyömisen ja fleksaamisen suosio kasvaa

Leijona Cateringin tuotekehityksestä vastaavan Jaakko Sauvolan mukaan ruoan maku on haaste erityisesti kasvisruoassa.

Ruoan valmistukseen liittyy myös tiettyjä seikkoja, jotka on huomioitava.

– Kun tehdään suuria massoja ruokaa, on kasviproteiinin kestettävä suurtalouden prosesseja, ettei se möhjäänny ja mussuunnu. Haluamme, että ruoka on mukavan raikasta ja värikästä ja myöskin suutuntumaltaan erinomaista, Sauvola korostaa.

Kasvisruoastakin halutaan tehdä maistuvaa, joten palautetta kuunnellaan ja siihen reagoidaan.

Myös makutottumuksissa näyttää olevan alueellisia eroja.

Sauvolan arvion mukaan kasvisruoan mieltyvyys on parempaa Etelä-Suomessa kuin muualla.

Kokonaisuudessaan kasvisruokavaliota noudattavien määrä on hienoisessa kasvussa myös armeijassa.

– Sekasyöminen ja fleksaaminen eli joustava kasvissyöminen erityisesti, kertoo Sauvola.

Lue lisää:

Armeijan ruoka on monen mielestä niin pahaa, että se lentää suoraan roskiin – ruokahävikkiä on silti saatu vähennettyä

Armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä joka viikko – syynä terveellisyys ja ilmastonmuutos

Kasvisruoka kelpaa entistä useammin myös sekasyöjälle – "Kasvisruokia maustetaan ja ne maistuvat hyvälle"

Keskustele aiheesta 30.6.2020 klo 23 saakka.