1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maataloustuki

Poikkeusolot vaikuttavat myös maataloustukien valvontaan Etelä-Savossa – tiloja tarkastetaan normaalia vähemmän

Tänä vuonna tarkastettavien tilojen joukossa on enemmän esimerkiksi marjatiloja.

Maataloustuki
Omogen spannmålsodling
Tarkastuksissa mitataan esimerkiksi peltojen pinta-alat. Kuvituskuva.Mostphotos

Maatiloille tehtävien peltotukien valvonta alkaa torstaina Etelä-Savossa. Kokotilavalvonta tehdään kasvukauden aikana noin 70 tilalle. Kuluvan kauden tarkastusmäärät ovat koronavirusepidemian johdosta selvästi tavanomaista pienemmät. Kun esimerkiksi viime vuonna maataloustukiin ja kasvintarkastuksiin liittyen tehtiin kaikkiaan noin 350 tilakäyntiä niin tänä vuonna tilakäyntien kokonaismäärä tullee olemaan noin 200 kappaletta.

Poikkeusolot näkyvät tarkastuksissa esimerkiksi siinä, että tiloilla ei olla lähikontaktissa maatilan isäntien kanssa.

– Tarkastettavat asiat ovat kuitenkin samoja kuin normaalitilanteessa, niistä ei jousteta, kertoo johtava asiantuntija Ritva Vaittinen Etelä-Savon Ely-keskuksesta. Asiakirjoja ei kuitenkaan tilalla tarkasteta vaan ne voidaan tilalta lähettää sähköpostilla tarkastajille.

Komissio on pienentänyt valvontamääriä koronavirustilanteen vuoksi koko Euroopassa viidestä prosentista kolmeen prosenttiin.

Varsinaiset väärinkäytökset tukien hakemisessa ovat Etelä-Savossa harvinaisia. Joka vuosi kuitenkin yhdestä kahteen tietoisesti tehtyä huijausyritystä jää kiinni tarkastuksissa.

– Yleensä havaitut virheet johtuvat huolimattomuudesta tai väärinymmärryksestä, kertoo Ritva Vaittinen.

Tänä vuonna tarkastettavien tilojen joukossa on enemmän puutarhatiloja, esimerkiksi marjatiloja ja erikoiskasvien viljelyyn erikoistuneita tiloja.

Etelä-Savossa peltotukia hakevia tiloja on noin 2 400 ja haettu tukimäärä on noin 60 miljoonaa euroa.