Mänttä-Vilppulan ja Punkalaitumen vastaanottokeskukset suljetaan – molemmilla paikkakunnilla ollaan hyvin pettyneitä

Punkalaitumen kunnanjohtajan mukaan vastaanottokeskus on elävöittänyt kunnan elämää ja kulttuuria.

turvapaikanhaku
Johtaja Leena Uskelin seisoo SPR:n vastaanottokeskuksen edustalla Mänttä-Vilppulassa
SPR:n Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen johtaja Leena Uskelin joutui keskiviikkona kertomaan ikäviä uutisia.Matias Väänänen / Yle

Mänttä-Vilppulassa sijaitsevan SPR:n vastaanottokeskuksen pihalla on hiljaista. Johtaja Leena Uskelin on kertonut henkilökunnalle ja asukkaille, että vastaanottokeskus suljetaan vuoden loppuun mennessä.

– Tottakai olemme pettyneitä, koko henkilökunta. Viime vuonna näihin aikoihin vietettiin kymmenvuotisjuhlia, sanoo Leena Uskelin.

Uskelinin mukaan tieto tuli yllätyksenä, vaikka tiedossa on, että Maahanmuuttovirasto tarkistaa keskusten käyttöasteen säännöllisin väliajoin.

Turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut, ja monessa vastaanottokeskuksessa on nyt liian väljää, jotta keskuksia kannattaisi ylläpitää. Maahanmuuttovirasto lakkauttaa koko maassa seitsemän vastaanottokeskusta.

"Hirvittävä harmi" Punkaitumelle

Toinen Pirkanmaalta lakkautettava keskus on Punkalaitumen vastaanottokeskus. Pienellä kunnalla on pitkä kokemus turvapaikanhakijoiden kanssa tehtästä työstä.

Kokemusta on myös lakkauttamisesta, sillä keskus on suljettu kaksi kertaa aiemminkin ja sitten avattu uudestaan. Kunnanjohtaja Tuija Ojala ymmärtää Maahanmuuttoviraston päätöksen syyt, mutta on silti harmissaan.

– Tietenkin se on hirvittävä harmi. Siellä on ollut kymmenen työpaikkaa. Ja paljon lapsia ja ihmisiä, jotka elävöittävät Punkalaitumen elämää ja kulttuuria, sanoo Tuija Ojala.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa on 90 asukasta. Kunnanjohtaja toivoo, että asukkaat saavat hyvän paikan, jossa on lapsille hyvät koulutus- ja harrastusmahdollisuudet. Koti voi löytyä myös Punkalaitumelta.

– Meillä on ollut vastaanottokeskustoimintaa niin kauan, että täällä ei vastusteta tai suhtauduta epäileväisesti vieraisiin kulttuureihin, sanoo kunnanjohtaja Tuija Ojala.

Tampereelta vähennetään paikkoja

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuksia ei kannata pitää auki, jollei niissä ole vähintään 90 prosenttia paikoista käytössä.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa on 150 paikkaa ja sen täyttöaste on 65 prosenttia. Mänttä-Vilppulassa paikkoja on 200 ja täyttöaste 70.

Asiakkaiden väheneminen vaikuttaa vastaanottokeskuksen toimintaan myös Tampereella.

Tampereelta vähennetään 50 paikkaa. Vuoden lopussa paikkoja on 200.

Lue lisää:

Maahanmuuttovirasto sulkee 7 vastaanottokeskusta – turvapaikanhakija Omar Abdulle tutusta keskuksesta poismuuttaminen tuntuu vaikealta