1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. HLBT

Unkarin uudessa laissa ihmisellä on muuttumaton "syntymäsukupuoli" – henkilötodistuksen näyttäminen on transsukupuoliselle pelottava tilanne

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen heikko asema Unkarissa on kerännyt paljon arvostelua.

Unkari on viime vuosina ajanut entistä ahtaammalle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Kuva Budapestin Pride-paraatista vuodelta 2016. Kuva: Zoltan Balogh / EPA

Unkarin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat olleet järkyttyneitä uudesta laista, jonka maan parlamentti sääti (siirryt toiseen palveluun) reilu kuukausi sitten.

Lakimuutoksen seurauksena sukupuoli määritellään vastaisuudessa puhtaan biologisesti niiden kromosomien perusteella, jotka ihmisellä syntyessään on.

Tätä juridista "syntymäsukupuolta" ei voi enää muokata sen jälkeen, kun se on virallisesti ihmisen asiakirjoihin kirjattu. Esimerkiksi transsukupuoliset ihmiset eivät siis voi enää muuttaa virallista sukupuoltaan henkilötodistukseensa.

Päätöksellä on paljon vaikutusta ihmisten elämään, sillä henkilötodistusta vaaditaan monissa eri arkisissa tilanteissa. Henkilötodistusta kysytään Unkarissa esimerkiksi pakettia noutaessa, joukkoliikenteen matkakorttia ostaessa ja joskus luottokortilla maksaessa.

Transsukupuoliset ihmiset ovat kuvailleet tilanteita nöyryyttäviksi ja jopa uhkaaviksi.

Unkarilainen Ivett Ördög kertoo Global Voices -verkkolehdelle (siirryt toiseen palveluun) pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta ja välttelevänsä siksi tilanteita, joissa vaaditaan henkilötodistusta.

– Kuvitelkaa vain, että poliisi pysäyttäisi ja pyytäisi henkilötodistusta, mutta ei uskoisi sen olevan sinun. Poliisit ovat ajoittain melko julmia. Etenkin maassa, joka on näin homofobinen ja transfobinen, se ei ole todellakaan turvallista, Ördög sanoo.

Samaa sanoo Dorián Palai, jota ahdistaa, että ihmiset näkevät hänen "syntymäsukupuolensa" joka kerta, kun häneltä pyydetään henkilötodistusta. Tilanteet voivat olla neutraaleja, tai sitten ne voivat johtaa ilkkumiseen ja jopa väkivaltaan.

– Koko elämä riippuu toisten ihmisten ystävällisyydestä, Palai sanoo lehdelle.

Ainoa laatuaan Euroopassa

Unkarissa on aiemmin pystynyt muuttamaan sukupuolensa virallisiin asiakirjoihin, mutta prosessi on ollut jäissä vuodesta 2017 lähtien. Tuore lakimuutos antaa siis epäselvänä olleeseen tilanteeseen selvyyden, mutta ei sellaista, jota sen koskemat ihmiset ovat pitkään toivoneet.

Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen laki on tuomittu laajalti. EU:n ihmisoikeuskomissaari Dunja Mijatović sanoo lain olevan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön vastainen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Asiasta on vireillä kantelu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

– Laki on vastoin kaikkia kansainvälisiä ja kansallisia ihmisoikeusstandardeja: oikeutta yksityisyyteen, itsemääräämisoikeuteen ja omanarvontuntoon, sanoo kannetta eteenpäin vievä ihmisoikeusjuristi Bea Bodrogi NYT:lle.

Lakimuutosta alettiin käsitellä Unkarin parlamentissa heti sen jälkeen, kun pääministeri Viktor Orbánin hallitukselle suotiin koronakriisin nojalla lähes äärettömät valtaoikeudet.

Vaikka maan koronapoikkeustila on sittemmin lakkautettu, autoritaariseksi kuvaillun oikeistopopulistisen hallituksen sanotaan kasvattaneen valtaoikeuksiaan huomattavasti demokratian kustannuksella (siirryt toiseen palveluun).

Tilanne on käymässä entistä tukalammaksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, sanoo paikallisen Háttér Society -kansalaisjärjestön edustaja Tamas Dombos NYT:lle.

– Ihmisistä tuntuu, ettei heillä ole tulevaisuutta täällä. Monet suunnittelevat lähtevänsä maasta. Valitettavasti on ihmisiä, jotka sanovat, etteivät he voi enää elää tällä tavalla.

Juttuun korjattu 25.6. klo 14.35, että henkilötodistusta kysytään joukkoliikenteen matkakorttia ostaessa, ei bussiin noustessa, kuten jutussa aiemmin luki. Tarkennettu myös, että luottokortilla maksaessa henkilötodistusta kysytään joskus. Kappaleen sanamuotoa muokattu.

Lue lisää:

Unkarin Orbánille yksinvallan suonut koronapoikkeustila lakkautetaan – kriitikot arvostelevat purkamista "optiseksi harhaksi"

"Vetäytyminen homolaivueesta tekee hyvää mielenterveydelle" – Guardian: Unkari jää pois Euroviisuista, ja syynä on kilpailun homomyönteisyys

Freedom House: Unkari ei ole enää demokratia, Puolan kehitys huolestuttava