Hyppää sisältöön

Keväällä IMF ennusti jo pahinta taantumaa sitten 1930-luvun laman – tuoreet talousennusteet ovat vielä synkempiä

Maailmantalouden odotetaan kansainvälisen valuuttarahaston tuoreimassa ennusteessa supistuvan tänä vuonna 4,9 prosenttia.

Koronakriisi on tuntunut erityisesti yrittäjien kukkarossa. Kadulla ruokaa myyvät yrittäjät vaativat Italian hallitukselta tukea Roomassa tiistaina. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa syvenevää maailmanlaajuista taantumaa koronaviruspandemian seurauksena. Tiistaina julkaistut luvut (siirryt toiseen palveluun) ovat huomattavasti synkempiä kuin keväällä ennustetut.

Jo huhtikuussa uutisoitiin, että IMF ennakoi pahinta taantumaa sitten 1930-luvun suuren laman.

IMF:n ennusteen mukaan maailmanlaajuinen bruttokansantuote tulee tänä vuonna supistumaan 4,9 prosenttia. Huhtikuussa laskun arvioitiin olevan 3 prosenttia. Näin ollen myös elpymisennusteet ensi vuodelle ovat aiemmin luultua hitaampia.

Vertailun vuoksi: finanssikriisin seurauksena vuonna 2009 maailmantalous supistui noin 1,7 prosenttia.

IMF:n mukaan koronaviruspandemian vaikutukset ovat viime kuukausien sisällä iskeneet kovalla kädellä sekä investointeihin että kulutukseen. Kriisin vaikutus alkuvuoden taloustilanteeseen on ollut odotettua rankempi, minkä vuoksi aiempia ennusteita on jouduttu korjaamaan.

Taantuma iskee erityisen lujaa kehittyneisiin talouksiin. Euroalueen BKT:n odotetaan supistuvan 10,2 prosenttia ja Yhdysvaltojen 8 prosenttia. Molemmat ennusteet ovat noin 2 prosenttiyksikköä enemmän pakkasella kuin huhtikuussa uumoiltiin.

Ennusteiden mukaan Ranskan, Italian ja Espanjan taloudet supistuvat vuoden 2020 aikana lähes 13 prosenttia, Britannian 10,2 prosenttia ja Saksan 7,8 prosenttia.

Kaikkiin näihin verrattuna huhtikuiset ennusteet vaikuttavat optimistisilta.

Ennustetta Suomen taloustilanteesta ei ole IMF:n uudessa raportissa erikseen päivitetty. Huhtikuussa IMF ennakoi Suomen talouden supistuvan 6 prosenttia, kun taas Suomen Pankki ennusti kesäkuun alussa 7 prosentin supistusta.

Lue lisää:

Kansainvälinen valuuttarahasto ennakoi pahinta taantumaa sitten 1930-luvun suuren laman – euroalueen talous voi supistua 7,5 prosenttia

Suomen Pankki: Talous supistuu tänä vuonna 7 prosenttia, nopeaa toipumista tuskin nähdään