Vastaanottokeskusten lähtö jättää aukon Itä-Suomeen: Lieksasta lähtee työpaikkoja, Siilinjärvellä mietitään Tarinan kohtaloa

Vastaanottokeskusten lakkautus vaikuttaa kouluihin, työpaikkoihin ja kuntatalouteen.

vastaanottokeskukset
Lieksan Märäjälahteen avataan vastaanottokeskus 25. syyskuuta 2015.
Lieksan Märäjälahden vastaanottokeskus on yksi seitsemästä keskuksesta, joiden ovet suljetaan vuoden loppuun mennessä. Arkistokuva.Pasi Peiponen / Yle

Lieksan kaupunginjohtaja on harmissaan Lieksan Märäjälahden vastaanottokeskuksen lähdöstä. Maahanmuuttovirasto kertoi keskiviikkona, että vuoden loppuun mennessä suljetaan seitsemän vastaanottokeskusta.

– Tällä on moniulotteisia taloudellisia vaikutuksia, ja negatiivisia vaikutuksia Lieksan kaupungille, kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen toteaa.

Määttäsen mukaan vastaanottokeskus on ollut Lieksalle positiivinen asia, vaikka aluksi sen perustaminen herätti epäilyksiä.

Vastaanottokeskuksen 140 asukasta ovat esimerkiksi olleet ahkeria paikallisten palveluiden käyttäjiä, ja heidän lähtönsä iskee pienen kaupungin talouteen.

Märäjälahden vastaanottokeskuksessa työskentelee nyt 15 ihmistä. Määttäsen mukaan vastaanottokeskuksen lä hdön myötä Lieksan kaupunki menettää ainakin yli 20 työpaikkaa.

Lieksassa on ollut myös kaksi perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmää, jotka on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille lapsille. Ne todennäköisesti loppuvat.

Tarinan vastaanottokeskus Siilinjärvellä Pohjois-Savossa.
Siilinjärven vastaanottokeskus sijaitsee Tarinan sairaalan vanhassa rakennuksessa. 30-luvulla rakennettu talo on ollut muun muassa keuhkoparantola. Antti Karhunen / Yle

Mitä tapahtuu Tarinan rakennukselle?

Itä-Suomeen ei vuodenvaihteen jälkeen jää yhtään vastaanottokeskusta, sillä myös Siilinjärven Tarinan vastaanottokeskus on lakkautettavien listalla.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjösen mukaan vastaanottokeskuksen merkitys kunnalle ei ole ollut kovin suuri, sillä keskuksen asukasmäärä on vähentynyt tasaisesti vuosien mittaan.

Keskuksen sulkemisella on Lötjösen mukaan joitakin vaikutuksia terveyspalveluihin, päivähoitoon ja kouluihin.

Lötjönen pohtii kuitenkin sitä, mitä vastaanottokeskuksen rakennukselle tapahtuu. Vastaanottokeskukset ovat olleet monelle pienelle kunnalle hyvä tapa hyödyntää tyhjillään olevia rakennuksia.

Tarinan rakennus toimi ennen sairaalana, kunnes Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri luopui sen käytöstä säästösyistä vuonna 2015. Pian rakennus sai taas käyttöä vastaanottokeskuksena.

Mutta kohta mietitään jälleen, mitä rakennukselle tapahtuu.

– Se on sairaanhoitopiirin omistama, mutta totta kai siihen on myös kunnalla kiinnostusta muun muassa kaavoitusnäkökulmasta. Se on vanha, suojeltu rakennus, kauniilla paikalla mäen päällä, Lötjönen pohtii.

Lue lisää:

Maahanmuuttovirasto sulkee 7 vastaanottokeskusta – turvapaikanhakija Omar Abdulle tutusta keskuksesta poismuuttaminen tuntuu vaikealta

Pudasjärven johto pettyi päätökseen lakkauttaa vastaanottokeskus – kaupunki toivoo nyt kiintiöpakolaisten määrän nostamista