Lapsia sosiaalisessa mediassa ahdistelleelle varsinaissuomalaiselle miehelle viisi vuotta vankeutta

Pääosa uhreista oli 9–13-vuotiaita lapsia eri puolilta Suomea.

Turku
Turun oikeustalon julkisivu.
Rikokset tapahtuivat vuosien 2019-2020 välisenä aikana. Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoo vuonna 1998 syntyneen miehen syyllistyneen useisiin lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin.

Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 12:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Törkeät hyväksikäytöt kohdistuivat vuonna 2017 syntyneeseen lapseen, jota mies kosketteli ja kuvasi. Syyttäjä vaati rangaistusta myös törkeästä lapsen raiskauksesta, mutta oikeus hylkäsi sen näytön puutteellisuuden vuoksi.

Tuomittu oli myös käynyt Instagramissa ja muissa sosiaalisen median sovelluksissa seksuaalissävytteistä keskustelua 9–13-vuotiaiden lasten kanssa ja vaatinut näitä lähettämään alastonkuvia. Osalle lapsista vastaaja oli lähettänyt myös kuvia sukupuolielimestään. Uhrit olivat eri puolilta Suomea.

Rikokset tapahtuivat viime ja kuluvan vuoden aikana. Rikoskokonaisuus tuli poliisin tietoon useiden kotimaisten ja kansainvälisten vinkkien avulla.

Mies tuomittiin maksamaan asianomistajille korvaukseksi kärsimyksestä noin 35 000 euroa.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen.