Brexit jopa yli kaksinkertaistaa pian brittitutkinnon hinnan EU-opiskelijoille – suomalaisopiskelija: "En usko, että suomalaisilla on varaa tällaista maksaa"

Britannia päätti tiistaina brexitin jälkeisistä opiskelumaksuistaan.

Brexit
Opiskelija Cambridgen yliopistossa
Tutkinnon hinta Cambridgen yliopistosta vähintään kaksinkertaistuu nykyisestä.EPA-EFE/All Over Press

LONTOO Cambridgen huippuyliopisto juontaa juurensa 1200-luvulle ja nykyisin se houkuttelee vuosittain tuhansia eurooppalaisopiskelijoita Britannian kamaralle.

Cambridgessä historiaa opiskeleva Juha Hovintalo uskoo kuitenkin, että yliopiston vetovoima heikkenee pian EU-maiden opiskelijoiden silmissä.

– Tunnelmat ovat nyt hyvin surulliset. Opiskelun realiteetit muuttuivat tiistaina massiivisesti, Hovintalo kuvailee.

Tiistaina julkaistun päätöksen mukaan EU-opiskelijat menettävät oikeuden opiskeluun samoilla ehdoilla kuin brittiopiskelijat. Vuodenvaihteessa lukuvuosimaksut siis nousevat ja samalla poistuu myös oikeus opiskella brittiläisen opintolainan turvin.

Tällä hetkellä brittiläisen kolmivuotisen perustutkinnon hinta asettuu maksimissaan noin 30 000 euron tasolle. Vuodenvaihteen jälkeen tutkinnon hinta on 30 000 ja 80 000 euron välillä.

Juha Hovintalo opiskelee Cambridgen yliopistossa
Cambridgessä opiskeleva Juha Hovintalo uskoo, että yliopiston vetovoima heikkenee pian EU-maiden opiskelijoiden silmissä.YLE

Lääketieteen opiskelija voi tutkinnosta voi joutua maksamaan jopa 64 000 euroa vuodessa.

Tämä on kuolinisku Britannialle suomalaisopiskelijoiden suosikkikohteena, uskoo Oulusta Cambridgeen muuttanut Hovintalo.

– En usko, että Suomessa on hirveän paljon perheitä, joilla on varaa maksaa sellaisia summia.

Britannian korkeakoulut vastustivat päätöstä

Britanniassa hallitus perustelee lukukausimaksupäätöstä muun muassa EU-kansalaisten ja muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden yhdenvertaisella kohtelulla. Higher Education Policy Instituten johtaja Nick Hillman sanoo, että brittiyliopistot eivät silti päätöksestä pidä.

– Koko Britannian yliopistomaailma on pettynyt eiliseen päätökseen. Suurin osa yliopistoista pitää itseään eurooppalaisina instituutiona ja ne olivat brexitiä vastaan.

Täysin yllättävä päätös ei kuitenkaan ollut.

– Britannian olisi ollut vaikea perustella EU:sta tulevien ja muiden ulkomaisten opiskelijoiden erilaista kohtelua niin moraalisesti kuin todennäköisesti myös laillisesti, Hillman selittää.

– EU:n jäsenyys varmisti laillisella tasolla sen, että Britannia pystyi antamaan EU-kansalaisille eri ehdot kuin muille.

Britannian päätös lukukausimaksuista ja lainoista tuli yllättävään aikaan, sillä neuvottelut Britannian ja EU:n tulevaisuuden suhteista ovat edelleen kesken. Tekeillä oleviin sopimuksiin olisi voitu kirjata väliaikaisia maksualennuksia.

Oxfordin yliopistokaupunki Englannissa
Myös Oxfordin huippuyliopistossa opiskelu kallistuu Eu-opiskelijoille.AOP

Nick Hillman näkeekin asiassa myös ideologisia piirteitä.

Boris Johnsonin hallitus on sitoutunut jyrkkään brexitiin ja se on varmasti vaikuttanut asiaan. Toisaalta päätös asiassa haluttiin tehdä nopeasti epävarmuuden välttämiseksi.

Skotlanti saattaa seurata perässä

Tuoreimman Suomen Opetushallituksen vertailun mukaan Britannia on suomalaisopiskelijoiden suosikkimaa. Vuonna 2018 maan korkeakouluissa opiskeli 2 179 suomalaisopiskelijaa. Kakkosena tulee Ruotsi, jonka korkeakouluissa oli 1 923 suomalaista.

Suuri osa Britanniaan suuntaavista opiskelijoista menee Skotlantiin, jolla on oikeus päättää omasta koulutuspolitiikastaan. Paineet Englannin seuraamiseen ovat kuitenkin kovat, sanoo Nick Hillman.

– Kun Englanti tekee päätöksen, sillä on taloudellisia vaikutuksia Britannian muihin osiin. Skotlannin yliopistot voivat ajautua rahoituspulmiin, jos ne ovat huomattavasti englantilaisia halvempia.

Britanniassa on Euroopan ylivoimaisesti vahvin keskittymä huippuyliopistoja. Vapaaehtoistyönään ulkomaille suuntaavia suomalaisopiskelijoita neuvova Juha Hovintalo näkeekin Britannian päätöksen iskuna myös Suomelle.

– Ulkomailla opiskelua ei pitäisi nähdä aivovuotona. Britanniasta on tuotu Suomeen ajatuksia, joita kotimaasta on vaikea saada, Hovintalo muistuttaa.

Britannian päätös lukukausimaksuista ja lainoista astuu voimaan opiskelijoille, jotka aloittavat opintonsa vuonna 2021. Syksyn aikana aloittavat opiskelevat tutkintonsa vanhojen EU-sääntöjen puitteissa.

Korjaus 25.6. kello 12.51: Korjattu vuonna 2018 britannian ja Ruotsin korkeakouluuissa opiskelleiden suomalaisten määristä tieto, että kyse on opiskelijoiden kokonaismääristä, ei tuona vuonna aloittaneista kuten aiemmin artikkelissa luku.