Trump: Presidentti Duda tekee "loistavaa työtä" – Osa Yhdysvaltain Saksan-joukoista voisi siirtyä Puolaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Puolan presidentti Andrzej Duda tapasivat Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Yhdysvallat
Donald Trump ja Andrzej Duda puhuivat Valkoisen talon ruusupuutarhassa.
Leszek Szymanski / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat on siirtämässä osan Saksaan sijoitetusta 25 000 sotilaastaan Puolaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Puolan presidentti Andrzej Duda vetosi Trumpiin, että Yhdysvallat ei vetäisi joukkojaan Euroopasta.

– Aiomme vähentää joukkojamme Saksassa. Osa heistä tulee kotiin ja osa sijoitetaan muualle. Puola voisi olla yksi noista muista kohteista, Trump sanoi.

Trump ja Duda pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden tapaamisensa jälkeen Valkoisen talon ruusupuutarhassa keskiviikkona. Duda on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka on vieraillut Valkoisessa talossa koronaviruspandemian puhkeamisen jälkeen.

Molemmat miehet sanoivat odottavansa kovasti puolustusyhteistyösopimuksen allekirjoittamista.

– Se (joukkojen siirtäminen Puolaan) lähettää vahvan viestin Venäjälle, Trump sanoi.

Reutersin siteeramien puolalaistiedotusvälineiden mukaan Yhdysvallat voisi sijoittaa Puolaan 2 000 sotilasta aiemmin sovitun 1 000 sotilaan sijaan. Näihin lukeutuisi maavoimia ja F-16-hävittäjiä.

Trump kritisoi Saksaa ja Nord Stream -kaasuputkea

Trump kritisoi puheenvuorossaan Euroopan maita, jotka tekevät energiakauppaa Venäjän kanssa. Ennen kaikkea kritiikin kohteeksi nousi Saksa.

– Saksa maksaa Venäjälle miljardeja dollareita energiasta putkea pitkin. Ja minä kysyn, että mitä tämä oikein tarkoittaa? Tuhlaatte miljardeja dollareita Venäjälle ja sitten meidän pitäisi puolustaa teitä Venäjältä. Se on mielestäni tosi huono asia, Trump sanoi.

Trumpin hallinto on vastustanut ankarasti Nord Stream 2 -putken valmistamista, jonka myötä kaasuntuotanto Venäjältä Saksaan kaksinkertaistuisi. Yhdysvallat määräsi pakotteita putkea rakentavia yhtiöitä kohtaan joulukuussa, jonka myötä sen rakentaminen pysähtyi. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuitenkin luvannut putken valmistuvan ensi vuonna.

Kaasuputkea on vastustettu laajalla rintamalla myös Euroopan sisällä, varsinkin Itä-Euroopan ja Baltian maissa. Suomi piti putken rakentamista puhtaasti talouskysymyksenä ja lupa heltisi nopeasti. Ruotsissa luvasta keskusteltiin pitkään ja Tanska jarrutteli lupaa viime lokakuuhun asti.

Hanke ei miellytä myöskään Ukrainaa, joka menettää asemaansa tärkeänä kaasun kauttakulkumaana.

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa myös keskustelleensa Dudan kanssa mahdollisesta projektista rakentaa ydinvoimala Puolaan.

Puolassa presidentinvaalit sunnuntaina

Duda on noussut yhdeksi Trumpin suosikeista ulkomaisista yhteistyökumppaneista. Uutistoimisto Reutersin mukaan miehet ovat tavanneet toisensa kasvokkain ainakin viidesti.

Puolassa pidetään presidentinvaalit tulevana sunnuntaina. Dudan kannatus on ollut viime aikoina laskussa ja hänen vierailuaan on pidetty vaalitemppuna. Lehdistötilaisuudessa kyseenalaistettiin vierailun ajankohta, vain neljä päivää ennen vaaleja. Trumpin mukaan puolalaiset arvostavat Dudaa suuresti.

– En usko, että hän tarvitsee minun apua, Trump sanoi.

Hän kehui vuolaasti Dudaa sanoen, että tämä tekee "loistavaa työtä".

Dudan kampanjassa on viime aikoina kannatuksen laskun myötä turvauduttu pelotteluun, jossa uhkaava rooli on annettu seksuaalisille ja uskonnollisille vähemmistöille.

Duda on väittänyt homoseksuaalisuutta ideologiaksi ja rinnastanut sen kommunismiin. Hänen mukaansa "LGBT-ideologia" on kuitenkin jopa kommunismiakin tuhoisampi. Duda on osana kampanjaansa luvannut lopettaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä kertomisen kaikissa Puolan kouluissa.

Lue myös:

Trump puolittaa Saksan amerikkalaisjoukot – Naton pääsihteeri: USA:n läsnäolo Euroopassa on tärkeää kaikille(16.6.)

Puolassa pelotellaan äänestäjiä homoilla ja juutalaisilla – professorin arvio johtavasta puolueesta: he ovat paniikissa(17.6.)

Miksi Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen seisoo? Varman Murto: "Trumpin hallinto on laukaissut taloudellisen neutronipommin"(24.2.)