1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokous pidetään lähes kokonaan virtuaalisena – Republikaanit kokoontuvat yhteen

Puoluekokouksessa Joe Biden nimitetään demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

USA:n vaalit 2020
Joe Biden puhujanpöntössä
Joe Biden aikoo ottaa ehdokkuutensa vastaan paikan päällä demokraattien kokouspaikalla Milwaukeessa.Tracie van Auken / EPA

Yhdysvaltain demokraattinen puolue kertoo pitävänsä puoluekokouksensa lähes kokonaan virtuaalisena Yhdysvalloissa edelleen vahvasti leviävän koronaviruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto AP.

Elokuun 17.–20. päivä Milwaukeessa pidettävä kokous on tarkoitus lähettää suorana lähetyksenä televisiosta sekä suoratoistona netissä. Ehdokkaaksi nouseva Joe Biden aikoo olla paikan päällä ottamassa vastaan ehdokkuuden, mutta paikalla olevan yleisön määrä jää vielä nähtäväksi. Biden ei ole vielä nimennyt rinnalleen varapresidenttiehdokasta.

Lue myös: Valkoiseen taloon tähyävä Joe Biden hakee naista rinnalleen – sukupuolen lisäksi vaa'assa painaa ehdokkaan etnisyys

Demokraattien kansallisen komitean tiedotteen mukaan viralliset osuudet, kuten äänestykset tullaan tekemään virtuaalisesti ja delegaatioita pyydetään olemaan matkustamatta Milwaukeehen. Koskaan aiemmin kumpikaan Yhdysvaltain pääpuolueista ei ole jättänyt presidenttiehdokkaan nimeämistilaisuutta tällä tavoin pitämättä. Tilaisuus on toiminut aina myös presidentinvaalikampanjan käynnistävänä kansanjuhlana.

Bidenin kampanjapäällikön Jen O'Malley Dillonin mukaan virtuaalinen puoluekokous ei tule olemaan este kampanjan aloittamiselle.

– Varapresidentti Biden aikoo ylpeänä ottaa vastaan ehdokkuuden Milwaukeessa ja aloittaa työnsä sen eteen, että Donald Trumpista tulee vain yhden kauden presidentti, O'Malley Dillon sanoi.

Republikaanit kokoontuvat yhteen

Republikaanien puolella on tarkoitus pitää nimeämiskokouksen viralliset osuudet Pohjois-Carolinan Charlottessa paikan päällä. Presidentti Trump tosin on ilmoittanut siirtävänsä oman osuutensa ehdokkuuden vastaanottamisessa Floridan Jacksonvilleen, koska Pohjois-Carolinan demokraattikuvernööri Roy Cooper ei ole luvannut, että republikaanit saisivat käyttää Charlotten suurta koripalloareenaa kokousjuhlallisuuksiinsa.

Kuvernöörin toimistosta on kerrottu, että päätöksenteossa otetaan huomioon tiede ja data. Pohjois-Carolinassa on keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä yli 38 000 koronavirustapausta ja yli 1 300 virukseen liittyvää kuolemaa.

Republikaanien puoluekokoukseen Charlotteen 24. elokuuta alkaen odotetaan 50 000 kokousvierasta ja lehdistön edustajaa.

Lue myös:

New York Timesin mielipidekysely: Bidenilla vahva etumatka Trumpiin – Koronavirus ja poliisirasismi painavat istuvaa presidenttiä(24.6.)

Kirjeenvaihtajalta: Kolme nostoa Trumpin Tulsan-tilaisuudesta – väkimäärä lässähti, Bidenista leivottiin seniiliä ja kierrätetty iskulause (21.6.)

Koronapandemia on ajanut Joe Bidenin kellariinsa - 6 kysymystä ja vastausta siitä, miten Yhdysvaltain vaalikampanjointi onnistuu etänä(27.5.)

Trump uhkaa siirtää republikaanien puoluekokouksen, jos Pohjois-Carolina rajoittaa kokouksen suuruutta koronan takia(25.5.)

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi