Perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuoja saa Vaasan vaalipiirissä tukea myös muilta kuin oman puolueen kansanedustajilta

Perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan purku jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia.

Syytesuoja
Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. kesäkuuta.
Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. kesäkuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ylen tavoittamista 11 edustajasta RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä SDP:n Kim Berg ja Matias Mäkynen aikovat äänestää huomenna syytesuojan purkamisen puolesta, eli perustuslakivaliokunnan esityksen mukaisesti. Näin aikoo tehdä myös keskustan Antti Kurvinen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta lupaa syytteen nostamiseen Mäenpäätä vastaan hänen eduskunnassa esittämänsä puheenvuoron johdosta. Syyttämislupa vaatii taakseen viisi kuudesosaa kansanedustajista, ja asiasta äänestetään ylihuomenna perjantaina.

– Perustuslakivaliokunnan asiantuntijat olivat tällä kannalla eikä asiaa ole syytä politisoida, vaan antaa se syyttäjän sekä mahdollisesti tuomioistuimen käsiteltäväksi. Sananvapaus on kansanedustajilla erityisesti suojattu oikeus, mutta on selvää, ettei se kansanedustajillakaan ole absoluuttinen. Sananvapauteen vetoamalla ei ole oikeutettu rikkomaan toisten ihmisarvoa tai kiihottamaan kansanryhmää vastaan, Matias Mäkynen toteaa.

– En näe demokratian ja parlamentarismin kannalta perusteita ylläpitää syytesuojaa ja immuniteettia asiassa. Syytesuojalla ei tässä kohtaa mielestäni suojata mitään erityistä oikeushyvää. Painavin peruste syyteluvan myöntämiselle on minulle se, että pidän äärimmäisen tärkeänä, että jokainen ihminen Suomessa on samanarvoinen lain edessä, Kurvinen kirjoittaa.

Myös Joakim Strand (r.) on samoilla linjoilla, hän vastaa Ylelle lyhyesti, että kansanedustajan puheita on voitava arvioida siinä, missä muidenkin kansalaisten.

Syytesuojan säilyttäjät katsovat eduskunnan kurinpitomenettelyn riittäväksi

Perussuomalaisten Mauri Peltokangas ja Jukka Mäkynen, keskustan Pasi Kivisaari ja kristillisten Peter Östman aikovat äänestää ei, eli syytesuojan säilymisen puolesta.

– Tunnen vastenmielisyyttä tätä tuomaritehtävää kohtaan. Kansanedustajan poliittinen puhe nauttii kenties suurinta mahdollista sananvapauden suojaa. Sananvapauden rajoituksiin tulisi suhtautua hyvin pidättyväisesti. Vaikka en millään tavoin ymmärrä, miksi edustaja Mäenpää käytti mainitsemiaan sanoja, en myöskään ymmärrä tätä mittakaavaa, jolla asiaa on lähdetty selvittämään. Edustaja on jo kohdannut eduskunnan kurinpitomenettelyn, Kivisaari kirjoittaa.

Tälle kannalle näyttäisi kääntyvän myös kokoomuksen Janne Sankelo, joka suhtautuu syyttämisluvan antamiseen hyvin varautuneesti.

– Kansanedustaja Juha Mäenpään puhe viime kesänä ei täyttänyt vakaan ja arvokkaan käytöksen vaatimusta. Edustajan toiminta on siis tältä osin moitittavaa. On kuitenkin eri kysymys, pitäisikö asian käsittelyä jatkaa oikeusistuimessa. Suhtaudun syyttämisluvan antamiseen hyvin varautuneesti, koska näen asiassa riskin, että jatkossa politiikkaa tehtäisiin oikeusistuimien kautta, Sankelo perustelee.

Kokoomuksen Paula Risikko on estynyt osallistumasta perjantain istuntoon ja äänestykseen, eikä hän siksi vastannut Ylen kyselyyn.

Lue seuraavaksi:

Eduskunta käsittelee historiallista tapausta – 5 kysymystä ja vastausta, kuinka Juha Mäenpään vieraslajipuhe eteni syytesuojaäänestykseen