Venäjällä alkoi tänään historiallinen kansanäänestys, joka voi mahdollistaa Putinin pysymisen vallassa vielä pitkään

Äänestyksessä otetaan kantaa perustuslain muuttamiseen siten, että presidentin valtakausien rajoitukset nollataan.

Venäjä
Ihmisiä äänestyspaikalla Moskovassa torstaina.
Ihmisiä äänestyspaikalla Moskovassa torstaina.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä on tänään alkanut viikon kestävä historiallinen kansanäänestys perustuslain muuttamisesta.

Perustuslakiin muun muassa lisättäisiin useita ideologisia, poliittisia ja sosiaalisia merkintöjä. Siihen tulisi myös pykälä, joka mahdollistaa nykyisen presidentin Vladimir Putinin jatkon presidenttinä aina vuoteen 2036 asti.

Venäjän nykyisen perustuslain mukaan yksi henkilö voi olla presidenttinä vain kaksi peräkkäistä kuusivuotista kautta, ja ne tulevat Putinilla täyteen vuonna 2024.

Kansanäänestys on pikemminkin muodollisuus, sillä Venäjän parlamentti ja perustuslakituomioistuin ovat jo hyväksyneet muutokset perustuslakiin.

– Äänestys taitaa olla suurempi poliittinen arvovaltakysymys kuin aavistimmekaan, niin pakkomielteisesti Putin tuntuu sitä ajavan, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoo.

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet äänestystä ja verranneet sitä kansainvälisen yhteisön laajalti tuomitsemaan äänestykseen Krimin niemimaan liittämisestä Venäjään.

Lue tästä Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen ennakkojuttu äänestyksestä: Venäläisiä patistetaan “yleisvenäläiseen äänestykseen”, joka takaa Putinin vallan – Asiantuntija: Yhtä laillinen kuin Krimin kansanäänestys

Koronatilanteen takia kansalaiset saavat äänestää viikon ajan, vaikka virallinen äänestyspäivä on vasta heinäkuun 1. päivä.

Äänestää saa varsinaisten vaalihuoneistojen lisäksi muun muassa työpaikoilla ja kotona, sekä joillain paikkakunnilla myös sähköisesti.

Asiantuntijoiden mukaan poikkeusjärjestelyt mahdollistavat äänestystulosten väärentämisen.

Mediat ovat raportoineet muun muassa ihmisten ilmoittamisesta äänestäjiksi ilman heidän suostumustaan. Työnantajat ovat painostaneet työntekijöitään osallistumaan äänestykseen.

Kritiikkiä herättää myös se, että perustuslakiuudistusta tukevaa mainoskampanjaa on rahoitettu julkisilla varoilla.

Lähteet: STT, Reuters, AP