1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liminka

Liminka suitsii vedenkäyttöä: nurmikkoa ei ole suotavaa kastella tai autoa pestä vesijohtovedellä

Säätelyllä halutaan varmistaa talousveden riittävyys, sillä pitkä sateeton jakso ja lämmin kesä ovat laskeneet pohjaveden pintaa.

Liminka
Människa tappar dricksvatten i glas
Asukkaita kehotetaan säästämään vettä Limingassa. Kuvituskuva.Mostphotos/ Jerry Bernard

Limingan asukkaita kehotetaan harkittuun vedenkäyttöön pohjaveden pinnan laskun takia.

Limingan Vesihuolto toivoo, ettei piha-alueita ja nurmikoita kasteltaisi tai autoja pestäisi vesijohtovedellä. Lisäksi toiveena on, että esimerkiksi tiski- ja pyykkikoneita käytettäisiin vasta iltakymmenen jälkeen.

Vedenkäytön säätelyllä halutaan varmistaa hyvissä ajoin se, että talousvettä riittää myös jatkossa. Pohjaveden pinta on laskenut lämpimän ja pitkän kuivan jakson takia. Pohjaveden määrään on vaikuttanut myös se, että sulamisvesiä ei tänä keväänä juuri ollut.

Limingan Vesihuollon toimitusjohtaja Katja Arvola sanoo, että Limingassa asukas kuluttaa vettä noin 145 litraa vuorokaudessa.

– Määrä on päivätasolla aikamoinen. Jos sitä lähtee miettimään sangollisina vierekkäin ja jos vaikka niistä yhdenkin saa päivässä jollain keinoin pois, se on vuoden aikana aika iso määrä, Katja Arvola huomauttaa.

Hänen mukaansa jo pienillä toimenpiteillä voi vaikuttaa vedenkulutukseen paljon.

– Kun aamulla keitetään kahvia tai otetaan ensimmäinen kylmä vesilasillinen, silloin siitä keulilta lasketun veden voi käyttää vaikka kukkien kasteluun. Hyvä keino on myös laittaa lasipullo jääkaappiin, josta saa raikkaan veden ilman, että tarvitsee juoksuttaa puoli minuuttia vettä kylmää lasillista varten.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)