1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Tuleeko Turun linnan kupeeseen veneilykanavia tai meriakvaario – Linnanniemen ideakilpailusta runsaasti ehdotuksia historialliseen maisemaan

Yleisö pääsee sanomaan sanansa ainutlaatuisen alueen kehittämisestä kesän aikana. Voittaja julistetaan syksyllä.

Havainnekuva Turun Linnanniemen ideakilpailun ehdotuksesta Visionnaire. Kuva: Turun Linnanniemen ideakilpailu / havainnekuva

Turun linnan ympäristön kehittämisestä järjestetyn ideakilpailun sato on julkistettu kaupunkilaisten arvioitavaksi. Kansainväliseen ideakilpailuun tuli poikkeuksellisen suuri määrä, 127 ehdotusta sekä Suomesta että ulkomailta.

Linnanniemen ainutlaatuiselle alueelle sijoittuvat kilpailutyöt ovat yleisön kommentoitavissa Kerro kantasi -palvelussa (siirryt toiseen palveluun)5. elokuuta asti.

Kilpailutyö Kanava toisi veneet Turun linnan kupeeseen. Havainnekuva. Kuva: Turun Linnanniemen ideakilpailu / havainnekuva

Palkintolautakunta tutustuu yleisön kommentteihin, ja ne ovat tukena myös tulevia Linnanniemeä ja Aurajokisuun länsirantaa koskevia päätöksiä tehtäessä.

Kilpailun tulokset palkintolautakunta pyrkii julkistamaan syyskuussa.

Kilpailutyö Kehityksen kaaret. Havainnekuva. Kuva: Turun Linnanniemen ideakilpailu / havainnekuva

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Minna Arve sekä varapuheenjohtaja, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen esittelivät kilpailutöitä torstaina avoimessa verkkotilaisuudessa.

Timo Hintsasen mukaan ehdotukset vaihtelivat alueen palauttamisesta lähes luonnontilaan aina uuteen, urbaaniin kaupunginosaan.

– Ehdotuksissa on kiinnostavia toiminnallisia ja tapahtumallisia ideoita meriakvaariosta kylpylöihin, pelialueista luonnontilaisiin puistoihin. Tanssipaviljonkeja, markkina-alueita, taide- ja käsityökortteleita, esitteli Hintsanen tiedotustilaisuudessa.

Linnan ja sen edustan vesialueiden väliin ei haluttu yli nelikerroksisia rakennuksia. Muutoin kilpailijoille annettiin hyvin vapaat kädet, vain tulevan Historian museon sijoittaminen alueelle piti huomioida suunnitelmissa.

Osa töistä esitellään myös syksyllä Turussa järjestettävässä näyttelyssä.

Kilpailun tavoitteena on löytää historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävälle alueelle kattava kokonaisidea sekä monipuolisia kehittämisvaihtoehtoja. Alueesta on tarkoitus rakentua ympärivuotisen kaupunkikulttuurin keskus.

Turun linnan ohella keskiössä ovat merikeskus Forum Marinum sekä alueelle tulevaisuudessa sijoittuva Historian ja tulevaisuuden museo. Myös nykyään satamaliikenteen käytössä olevia ranta-alueita on tarkoitus avata yleisölle. Linnanniemen kokonaispinta-ala on noin 35 hehtaaria.

Kilpailutyö Suisto – Saaristo alkaa tästä. Havainnekuva. Kuva: Turun Linnanniemen ideakilpailu / havainnekuva

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi, että riippuen tulevista päätöksistä Linnanniemen alue voisi olla uudessa asussaan 2040-luvulla.

Alueen lähistölle on rakentumassa myös Linnakaupungiksi kutsuttu asuinalue.

Kaikille avoimen kansainvälisen Linnanniemen ideakilpailun järjesti Turun kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa. Kilpailuaika päättyi toukokuun lopulla.

Lisätty Timo Hintsasen kommentit ja muita tietoja tiedotustilaisuudesta 25.6. kello 14.41. Myös otsikkoa päivitetty tilaisuuden jälkeen.

Mihin suuntaan sinä haluaisit historiallisen alueen kehittyvän tulevaisuudessa? Voit osallistua keskusteluun Yle-tunnuksella perjantaihin kello 23.00 asti.

Kaikki kilpailutyöt Turun kaupungin Kerro kantasi -palvelussa (siirryt toiseen palveluun)

Linnanniemi Turun kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun)