1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesistöt

Poutakesä huonontaa vesitilannetta poikkeuksellisella tahdilla Pohjois-Savossa – Kallaveden pinta laskenut 25 senttimetriä kuukaudessa

Kallaveden pinta on nyt 11 senttimetriä alle ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon.

Vedenpintojen lasku voi nostaa näkyviin kiviä, jotka yleensä piilottelevat pinnan alla. Arkistokuva. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Kuivuuden jatkuminen voi johtaa vesitilanteen huononemiseen koko Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan vedenpinnat voivat laskea todella paljon useissa järvissä, jos säätila jatkuu heinäkuussa samanlaisena kuin kuluvan kuukauden aikana.

Kallaveden vedenpinta on laskenut kuukauden aikana 25 senttimetriä. Veden pinta on 11 senttimetriä alle ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon.

– On epätavallista, että vedenpinta laski näin nopeasti ja jo kesäkuussa. Vedenpinta laski nyt saman verran kuin se toukokuussa nousi, mikä on poikkeuksellista, kertoo vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen Pohjois-Savon elystä.

Samaan aikaan Saimaan Haukiveden pinta Varkauden alapuolella on 24 senttimetriä yli ajankohdan keskimääräisen tason. Haukivedenkin pinta on kuitenkin laskenut 7 senttimetriä. Saimaa reagoi kuivuuteen yleensä muita vesistöjä hitaammin suuren vesimääränsä takia.

– Haukivedellä kaikki vedenpinnan lasku on poikkeuksellista tähän aikaan vuoodesta, toteaa Maksimainen.

Poutakesä voi kuivattaa myös kaivoja.