Wellamo-opistolla on syksyllä laaja kurssitarjonta – ryhmiä supistetaan, jos koronatilanne niin vaatii

Kevään kursseja jouduttiin keskeyttämään koronaepidemian takia. Opisto pyrkii hyvittämään menetyksiä muun muassa pidentämällä lukukautta.

kansalaisopistot
Palettkniv med färg på
Esimerkiksi taideaineissa tarjotaan Wellamo-opistossa syksyllä pieniä lisäkursseja hyvityksenä koronakeväästä.Ylva Erlin / Yle

Päijät-Hämeessä toimiva Wellamo-opisto on varautunut mahdollisiin uusiin koronarajoituksiin syksyllä. Opisto tarjoaa ensi syksynä laajan valikoiman kursseja, mutta ryhmien kokoa tarkastellaan vielä ennen ilmoittautumisten alkamista elokuun alussa.

– Jos silloin täytyy edelleenkin noudattaa esimerkiksi 1–2 metrin turvavälejä, tarkoittaa se luokkaopetuksessa tiettyjä muutoksia ainakin Lahden ryhmien osalta, sanoo Wellamo-opiston rehtori Päivikki Tapiola.

Muissa kunnissa ryhmät ovat usein valmiiksi melko pieniä, joten tiloissa on mahdollista opiskella väljästi. Uusimmilla kouluilla taas on mahdollista käyttää joustavia tiloja, joissa ryhmät voivat levittäytyä. Suuria liikuntaryhmiä voidaan siirtää ulos, jos säät sallivat, mutta kurssin sisältöä saatetaan joutua muokkaamaan olosuhteisiin sopivaksi.

Wellamo-opisto tarjoaa syksyllä tavallista enemmän myös nettikursseja. Kansalaisopistossa on voinut tehdä aiemminkin etäopintoja kielissä, mutta nyt nettitarjonta laajenee useille aloille.

– Valokuvauksessa on kaksi etäopetuskursssia syksyllä. Käsityössä neulotaan lapanen verkossa, Tapiola luettelee esimerkkejä.

Myös muun muassa jumppia on tarjolla etänä.

Ekstraa keskeytyksistä kärsineille

Keväällä kurssien opetuksesta pystyttiin toteuttamaan etäopetuksena noin puolet. Käyttämättä jäi tuhansia tunteja, sillä monilla kursseilla käytetään välineitä, joita oppilailla ei ole kotonaan. Wellamo-opisto tarjoaakin syksyllä lyhyitä, maksuttomia lisäkursseja, joilla opiskelijat voivat vaikkapa tehdä kesken jääneen käsityönsä loppuun. Kurssit ovat avoimia myös uusille opiskelijoille.

Lisäksi opistossa järjestetään 10–20 kurssia, joilla korvataan keväällä kesken jäänyttä opetusta. Niistä lähetetään erikseen tietoa keväällä ryhmissä mukana olleille, eivätkä ne ole avoimessa haussa.

Wellamo-opisto pyrkii hyvittämään oppilailleen kevään menetyksiä.

– Emme lähteneet korvaamaan kurssimaksuja keväällä. Syksyllä olemme oikeasti panostaneet tarjontaan, kuten ennenkin. Syyskautta on pidennetty viikolla, emmekä ole korottaneet kurssimaksuja, rehtori Päivikki Tapiola kertoo.

Tapiola korostaa, että vankka tavoite on mahdollistaa opiskelijoiden osallistuminen kursseille turvallisesti. Yksi keino varmistaa turvallisuus on ollut ja tulee olemaan opettajien ohjeistaminen.

Wellamon syksyn 2020 kurssitarjonta on julkaistu opiston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).