Mikkelin kriisikeskuksessa yritetään madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä – "Jos asiat tuntuvan pyörivän päässä, niin silloin pitää päästä myös puhumaan niistä"

Puhelin- ja chat-palvelujen tarve on kasvanut koko Suomessa.

kriisipalvelut
Nuori mies istuu kalliolla. Taustalla siintää taloja ja taivas.
Ihmisiä mietityttävät nyt esimerkiksi poikkeuksellinen arki ja huoli toimeentulosta. Kuvituskuva.Jari Pussinen / Yle

Keskusteluapua tarjoavissa puhelin- ja chat-palveluissa ennakoidaan kiireistä loppukesää. Heinäkuu on yleensä vuoden kiireisin kuukausi esimerkiksi Mieli ry:n Kriisipuhelimessa.

Kun koronakriisi maaliskuussa alkoi, katosivat myös kasvokkain tehdyt yhteydenotot Mikkelin kriisikeskukseen. Samalla puhelin- ja verkkopalveluiden yhteydenotot lisääntyivät. Kesäkuun loppuun mennessä tilanne on alkanut pikku hiljaa normalisoitua.

– Kun ihmiset vaan tajuaisivat, että ei tarvitse olla iso kriisi että voi ottaa yhteyttä ja puhua, muistuttaa kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta. Myöskään ei pidä ajatella, että jollakin toisella on isompi kriisi, muistuttaa Pohjanvirta.

– Jos asiat tuntuvan pyörivän päässä, niin silloin pitää päästä myös puhumaan niistä.

Mikkelin kriisikeskuksen työntekijät ovat jalkautuneet kentälle, että kynnys keskusteluille saataisiin kokonaan pois. Työntekijöitä on ollut mukana esimerkiksi ruokien jakotilaisuuksissa sekä yhteistyökumppaneiden mukana eri tapaamisissa.

Kriisikeskukseen on myös saatu esr-rahoituksen avulla palkattua puoleksi vuodeksi yksi ihminen lisää Mikkelin alueelle.

– Ihmisiä mietityttävät nyt poikkeuksellinen arki ja toimeentulosta on iso huoli, kertoo yhteydenotoista Helena Pohjanvirta. Myös parisuhteet ovat monessa perheessä kriisiytyneet pitkittyneen tilanteen vuoksi.

Heinäkuun lopulla kriisikeskuksessa aloitetaan myös huolituoli -toimintaa, jossa huolien kanssa voi istahtaa ilman kynnystä keskustelemaan ammattilaisen kanssa.

Viime vuonna kasvokkain tehtyjä asiakaskäyntejä oli 1 200 kasvokkain. Kun mukaan lasketaan myös sähköiset yhteydenotot kasvaa määrä jo yli 4 000.

Mikkelin kriisikeskus toimii Essoten alueella, toimipiste löytyy myös Pieksämäeltä.