Hyppää sisältöön

Kesän viimeisen kyselytunnin pääaiheiksi nousivat ruuhkamaksut ja työllisyystoimet, Vanhanen: Minulla ei ole "hokkuspokkuskeinoja"

Eduskunta äänestää perjantaina ensimmäistä kertaa hallituksen luottamuksesta korona-aikana.

Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Jussi Halla-aho ja Ville Tavio eduskunnan kyselytunnilla.
Kansanedustajien kesätauko alkaa perjantaina, joten torstain kyselytunti jäi kevätkauden viimeiseksi. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa kyselytunnin ja sen jälkeisen täysistunnon.

Torstain kyselytunti jää eduskunnan koronakevään viimeiseksi, sillä kansanedustajat jäävät kesätauolle perjantaina. Pääaiheiksi nousivat ruuhkamaksut ja hallituksen työllisyystoimet.

Kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.) vaati Vanhasta esittämään budjettiriihessä keinot vähintään 100 000 uuden työllisen saamiseksi vaalikauden loppuun mennessä. Hän kysyi, voiko keskusta jatkaa hallituksessa, jos uusia työllisyysuudistuksia ei näy.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, ettei hänellä ole "hokkuspokkuskeinoja" 100 000 uudesta työpaikasta. Vanhasen mukaan tavoitetta ei ole yhtäkkiä mahdollista nostaa 100 000:een.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tulkitsi kuitenkin, että Vanhanen on pehmentänyt linjaansa työllisyyden parantamisessa.

– Parempi, että otetaan tosiasiat huomioon. Tällaiseen mittakaavaan ei tällä aikataululla voida sitoutua, Vanhanen sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati tietoa, ottaako hallitus työllisyystilanteen vakavasti. Hän moitti, että hallitus ei olisi pystynyt tekemään ensimmäistäkään todellista työllisyystointa, eikä kokoomuksella ole uskoa että niitä tulisi myöskään syksyllä.

Vanhanen kummasteli, että hallitukselle ei pitäisi esittää kysymystä, ottaako se tilanteen vakavasti.

– Päättynyt kevät, reilu kolme kuukautta poikkeustilaa, koronan hoito, tänä vuonna lähes 20 miljardin alijäämän ottaminen tilanteen hoitamiseksi. Ne kertovat siitä, että varmasti näiden pöytien takana tiedetään, että tilanne on vakava.

Vanhanen vakuutti, että työllisyyspäätöksiä on tulossa syksyn budjettiriihessä ja hallitus tulee korottamaan aiempaa 60 000 työllisyystavoitettaan.

Perussuomalaiset kysyivät ruuhkamaksuista

Kyselytunnin aluksi perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso vaati polttoaineveron korotuksen perumista, minkä hallitus torjui.

Polttoainevero kiristyy elokuussa niin, että bensan hinta nousee noin 6 senttiä litralta. Hallitus päätti korotuksesta viime syksynä budjettiriihessään.

Kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) kysyi, tukevatko ruuhkamaksut töissä liikkumista, "jos siitä peritään joidenkin arvioiden mukaan jopa vuositasolla tuhannen euron maksua".

Vanhanen sanoi, että kysyjällä on tarkempi tieto kuin hallituksella, ja päätöksiä ruuhkamaksuista ei vielä ole. Vanhasen mukaan Slunga-Poutsalo nosti esiin yhden mahdollisen kehityskulun, mutta siitä ei ole hallituksen esitystä olemassa.

Myös Sari Multala (kok.) kysyi, mikä on ruuhkamaksujen tilanne.

Katri Kulmunin seuraajana muutama viikko sitten aloittanut Vanhanen vetosi siihen, että on vielä tuore ministeri. Hänen käsityksensä oli, että valmistelu ei ole sillä tasolla, että sisältöä voitaisiin arvioida.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan tekeillä on mahdollistava lainsäädäntö, ja on kuntien käsissä, otetaanko se käyttöön.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensimmäistä kertaa tänä vuonna

Kansanedustajien kesätauko eduskuntatyöstä alkaa huomenna perjantaina, ja kevätkauden viimeinen istunto on huomenna aamupäivällä.

Perjantain istunnossa äänestetään perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan murtamisesta. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt lupaa syyttää Mäenpäätä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tämän vieraslajipuheiden takia.

Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit esittivät osana torstaista keskustelua lisätalousarviosta epäluottamusta hallitukselle. Kyseessä on ensimmäinen kerta korona-aikana ja koko tänä vuonna kun hallituksen luottamuksesta äänestetään. Äänestys on määrä pitää perjantaina.

Oppositio ei ole tehnyt keväällä välikysymyksiä, joiden yhteydessä luottamuksesta äänestetään. Yhden välikysymyksen perussuomalaiset vetivät maaliskuussa pois.

Kyselytunnin aloittajaa ei ole lyöty lopullisesti lukkoon

Kesäkuussa yksi kysymys on ollut se, kuka saa esittää oppositiosta ensimmäisen kysymyksen ministereille. Opposition sisällä tilanne muuttui kesäkuussa, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia.

Perussuomalaiset on saanut suurimpana oppositiopuolueena aloittaa kyselytunnit tällä vaalikaudella, mutta Turtiaisen erottamisen seurauksena perussuomalaisilla ja kokoomuksella on nyt yhtä monta eli edustajaa.

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei ole kuitenkaan vielä päättänyt sitä, miten oppositiopuolueiden järjestys kysyjinä menee. Edellisen kyselytunnin avasi perussuomalaisten edustaja, kuten aiemminkin tällä vaalikaudella. Viime kädessä asian päättää istuntoa johtava puhemies.

Asiasta on määrä keskustella eduskunnan syyskauden alussa. Todennäköisimmin järjestys määräytyy vaalien äänimäärän perusteella, kuten aiemmilla vaalikausilla on tehty.

Lue lisää:

Puhemies Vehviläinen: Eduskunnan syksystä tulee todella kiireinen, esityksiä jäänyt antamatta – hallituksen arvioitava miten velka kurotaan umpeen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta