Hoivakodit purkavat koronarajoituksia vähitellen – näin omaisten tapaaminen Hämeessä helpottuu

Asukkaat pääsevät paikoin tapaamaan läheisiään jo väljemmin turvaohjein. Osa kunnista odottaa vielä valtion ohjeistusta.

palvelutalot
Rollaattori ja kädet. Taavin muistipalvelukeskus. Espoo
Tapaamisrajoitusten purkaminen otetaan ilolla vastaan hoivakodeissa, koska kevät on ollut raskas. Kuvituskuva.Pekka Koli / Yle

Hoivakodit ovat vaiheittain ryhtyneet purkamaan koronarajoituksiaan. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palveluyksiköiden asukkaat pääsevät tapaamaan läheisiään ja ulkoilemaan heidän kanssaan väljemmin turvaohjein.

Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä odotetaan vielä valtakunnallista ohjeistusta hoivakotien sisätilojen vierailurajoitusten purkamisesta.

Myös yksityiset hoivakodit purkavat rajoituksia. Ulkona tapahtuvat vierailut ja tapaamisbussit ovat jo olleet monessa hoivakodissa käytössä. Koronaa edeltävään tilanteeseen on kuitenkin vielä matkaa.

Monessa hoivakodissa vierailijoiden pääsyä hoivayksiköiden sisätiloihin on edelleen rajattu, vaikka varsinaista vierailukieltoa ei ole olemassa.

Lue lisää: Professori Tuomas Ojanen: Suositukset ja lakiin perustuvat määräykset menivät sekaisin vanhusten hoivakotien vierailuohjeissa

Kanta-Hämeessä varovainen linja

Hämeenlinnan hoivakodeissa on edelleen vierailukielto sisätiloissa eli sisään pääsee pääsääntöisesti vain henkilökunta. Saattohoidossa olevien läheisille vierailuja järjestetään turvallisesti.

Ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa pohtii kuitenkin jo, miten hoivakotien ulkovierailujen järjestämistä voidaan lieventää. Nyt vierailijat saavat tavata hoivakotien asukkaita 15 minuuttia kerrallaan ja vierailijoita saa olla paikalla muutama. Hämeenlinnalla on yhdeksän omaa hoivakotia.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä suosii ulkona tapahtuvia tapaamisia. Hyky on myös linjannut, että mikäli tapaamista ei voida järjestää ulkona, voi yhden hengen huoneeseen mennä korkeintaan kaksi vierailijaa kerralla. Vierailu saa kestää puoli tuntia.

Riihimäellä vierailut toteutaan myös pääsääntöisesti ulkona. Yksittäisiä vierailuja voidana järjestää sisätiloissa harkinnan mukaan. Jos asukas, jota tullaan tapaamaan, asuu kahden hengen huoneessa, tapaaminen järjestetään muissa tiloissa.

Päijät-Hämeessä jo höllennetty rajoituksia

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palveluyksiköissä läheisten ja omaisten tapaamiset saavat kestää jo pidempään kuin vartin. Ensisijaisesti tapaamiset pyritään edelleen järjestämään ulkona palveluyksiköiden piha-alueilla, mutta tietyissä tilanteissa voi tavata myös sisätiloissa. Tapaamisajoista on sovittava etukäteen ja vierailijoiden on oltava terveitä.

Päijät-Hämeessä asukkaiden kotilomat omaisten luona ovat sallittuja, kunhan se ei tarkoita isoihin juhliin osallistumista.

– Onhan se hyvä, että saadaan ihmisille iloa ja eloa elämään. Kevät on ollut kaikille osapuolille tosi rankka. Nyt epidemiatilanne on rauhallinen, niin ollaan voitu lähteä tekemään tällaista muutosta. Jos tilanne olennaisesti epidemian osalta muuttuu, niin sitten ohjeita päivitetään, toteaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vs. toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula.

Olkkonen-Nikulan mukaan kevät on ollut kaikkein raskainta ikääntyneille omaishoitajille. Karanteeniohjeet vaikeuttivat lomien pitämistä. Nyt lomasumaa ryhdytään purkamaan.

– Nyt on ohjeistettu niin, että lomia voidaan pitää 1–2 viikon jaksoissa omaishoitajan tilanteen mukaan. He ovat olleet pitkään neljän seinän sisällä, mikä on ollut kaikille osapuolille rankkaa. Emme ole varmaan pystyneet vastaamaan kaikkeen avuntarpeeseen riittävästi. Mutta nyt onneksi tulee helpotuksia, Olkkonen-Nikula lupaa.

Myös yksityisissä hoivakodeissa rajoituksia puretaan vaiheittain

Attendo päivittää parhaillaan hoivayksiköihin liittyviä vierailuohjeita, kertoo Hämeen ja Pohjanmaan aluejohtaja Tiina Talonen. Uusi ohje tulee yksiköille viimeistään ensi viikolla. Kanta- ja Päijät-Hämeessä kunnat ovat Talosen mukaan ohjeistaneet palveluntarjoajaa niin, että tapaamiset tapahtuisivat ulkona. Talosen mukaan Hämeessä ei ole ollut tartuntoja Attendon ikäihmisten hoivakodeissa.

Koska kyse on riskiryhmistä, rajoitusten vähentämisessä pitää olla varovainen, sanoo puolestaan Esperi Caren ikäihmisten palveluiden liiketoimintajohtaja Arne Köhler. Myös Esperi Care kertoo aloittaneensa rajoitusten vaiheittaisen purkamisen. Ulkotapaamiset ja tapaamisbussit ovat olleet Attendon tapaan myös Esperillä käytössä.

– Tietenkin erityistilanteissa, esimerkiksi saattohoitotilanteessa tai kriittisessä hoitotilanteessa, voi päästä hoivakotiin myös sisälle hyvin suojautuneena. Ulkopuolinen terapia ja kuntoutus on nyt mahdollista, ja olemme myös mahdollistaneet yhteisruokailut. Myös ryhmäkokoja koskevat rajoituksemme on purettu, Köhler kertoo.

Esperillä on Hämeessä kahdeksan ikäihmisten hoivakotia. Attendolla on hoivakoteja Hämeessä 26.

Hämeessä Esperin hoivakodeissa tilanne on koronan osalta rauhallinen, sanoo Arne Köhler. Siksi yksiköissä on mahdollisuus vähitellen järjestää myös lyhytaikaista hoitoa. Köhler muistuttaa, että omaishoitajilla on ollut raskas kevät, kun lyhytaikaisen hoidon paikkoja ei ole ollut tarjolla.