1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. huumeet

Koronapandemia vähensi huumeiden määrää nopeasti monissa maissa, kertoo YK:n raportti – Suomessa ilmiö näkyi vasta myöhemmin

Suomessa koronapandemia ei alkuvaiheessa vaikuttanut huumeiden saatavuuteen.

Amfetamiinin käyttö lisääntyi Suomessa ainakin pääkaupunkiseudulla vielä koronaepidemian alkuvaiheessa. Kuva: Tulli

Monet maat eri maanosissa ovat raportoineet, että huumeiden saatavuus on vähentynyt merkittävästi koronapandemian aikana, kertoo YK:n tänään torstaina julkistettu Maailman huumeraportti. Myös huumeiden hinnat ovat nousseet ja niiden pitoisuudet laskeneet.

YK arvioi, että maailmanlaajuisesti huumeiden viihdekäyttö saattaa olla koronapandemian aikana vähentynyt.

Toisaalta kovien huumeiden käyttäjät ovat siirtyneet käyttämään korvaavia aineita, kuten heroinistit erittäin voimakasta kipulääkkeenä käytettävää fentanyyliä.

Huumeiden määrän väheneminen katu- ja muussa kaupassa saattaa YK:n raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) johtaa myös suonensisäisen käytön yleistymiseen ja sitä kautta esimerkiksi HIV:n ja C-hepatiitin leviämiseen.

Suomessa huumepula tuli viiveellä

Suomessa huumeiden saatavuusongelmia ei koronaepidemian alkuvaiheessa ilmeisesti ollut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimusten perusteella (siirryt toiseen palveluun) amfetamiinin käyttö kasvoi pääkaupunkiseudulla vielä koronakriisin alkuvaiheessa.

– Suomessa ei ainakaan pääkaupunkiseudulla näyttäisi olleen mitään merkittävää saatavuuden laskua eikä hintojen nousuakaan, koska amfetamiinin käyttö on jatkunut lisääntyvässä määrin, toteaa yksikönpäällikkö ja tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä.

Hakkarainen arvioi, että Suomessa huumekauppiaat olivat varautuneet tilanteeseen.

– Heillä on ollut varastoja amfetamiinin käytön kasvuun. Täällä myyntipuoli on ollut varautunut muutaman kuukauden varastoilla käytön trendien mukaisesti.

Suomen tilanteen eroa moniin muihin maihin saattaa Hakkaraisen mukaan selittää sekin, miten arviot huumausaineiden määrästä on tehty. YK:n huumeraportista ei selviä perustuvatko tiedot eri maiden tilanteesta jätevesitutkimusten kaltaisiin luotettaviin tutkimuksiin.

Viime aikoina verkossa myytävien huumausaineiden määrä on kuitenkin Suomessakin vähentynyt ja osa aineista on kadonnut kaupasta, kertoo muun muassa Tor-verkossa käytävää huumausainekauppaa seuraava Punainen Kolmio -blogi (siirryt toiseen palveluun).

Korona on muuttanut salakuljetusreittejä

Rajojen sulkeminen ja lentoliikenteen pysähtyminen ovat vaikeuttaneet huumeiden salakuljetusta merkittävästi ja YK:n huumeraportin mukaan salakuljetusta on siirretty merille. Uusia reittejä on syntynyt ainakin Intian valtamerelle ja Etelä-Amerikasta Eurooppaan.

Myös huumeiden tuotantoon koronapandemialla voi olla valtavia vaikutuksia. Huumeraportin julkistamistilaisuudessa huomautettiin synteettisten huumeiden uhkista. Esimerkiksi fentanyyliä pystytään valmistamaan vain murto-osalla summasta, jota heroiinin salakuljettaminen vaatii.

Salakuljettajat ja kauppiaat ovat myös muuttaneet toimintatapojaan. Kauppaa käydään enemmän verkon salatuilla sivuilla.

Lue tästä, mitä poliisi kertoi toukokuun lopussa Suomen huumausainerikosten määrästä.

Vaikutukset huumekauppaan voivat jäädä lyhytaikaisiksi

Havaintojen mukaan huumekauppa Euroopan pimeiden verkkojen markkinoilla kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kasvuun vaikutti YK:n mukaan erityisesti kannabiksen vähittäiskaupan kasvu.

YK arvioi, että myös huumeiden postitukset ovat yleistyneet korona-aikana postinkulun vaikeuksista huolimatta.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen uskoo, että vaikutukset huumekauppaan jäävät lyhytaikaisiksi.

– Ne korjaavat toimintaansa niin kuin muutkin markkinat sitten kun poikkeustila on ohi.

YK arvioi, että 269 miljoonaa ihmistä oli käyttänyt huumeita vuonna 2018. Tuolloin kannabiksen käyttäjiä oli 192 miljoonaa ja opiaatteja käytti 58 miljoonaa ihmistä.

Huumeiden käyttö on kasvanut YK:n mukaan noin 30 prosenttia vajaassa kymmenessä vuodessa. Raportissa käytön ennustetaan lisääntyvän.

Lue lisää:

Salakuljetuksen vilkkaus yllätti poliisin: "Rikollisjärjestöillä on vakiintuneet kalustot kumipyörillä" – jopa Nigeriasta asti hoidetaan Suomen huumekauppaa