1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaan sairastuneita ryhdytään tutkimaan Kainuussa – lisätieto voi merkittävästi vaikuttaa virukselta suojautumiseen tulevaisuudessa

Potilaiden rekrytointi tutkimukseen on aloitettu ja ensimmäisiä tutkimustuloksia odotetaan alkuvuodesta 2021.

Kuva: Yle

Kainuussa ryhdytään tutkimaan koronaan sairastuneiden vasta-aineiden määrää veressä.

Lisäksi Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön ja Kainuun soten yhteistyönä selvitetään, kuinka kauan elimistö tuottaa vasta-aineita verenkiertoon.

– Haluamme tehdä tätä paikallisesta näkökulmasta, koska Kainuussa väestötiheys ja väestön ikärakenne ovat eri kuin esimerkiksi ruuhka-Suomessa, sanoo projektitutkija Elina Jokinen.

Tutkimuksella saatava lisätieto voi merkittävästi vaikuttaa virukselta suojautumiseen tulevaisuudessa. Koronavirukselle muodostuvan, pitkäaikaisen immuniteettisuojan edellytys nimenomaan on vasta-ainetuotannon ylläpysyminen.

– Juuri koronan leviäminen ja immuniteetin muodostuminen senioriväestölle on asia, josta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Toiveissa, että se muodostuu, mutta sitä ei voida vielä todeta, että muodostuuko se.

Potilaiden rekrytointi tutkimukseen on aloitettu ja ensimmäisiä tutkimustuloksia odotetaan alkuvuodesta 2021.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.