Hissipyöräily on hittilaji maailmalla, ja nyt reittejä rakennetaan kilpaa laskettelurinteisiin – video näyttää pyöräilijän hurjan vauhdin

Suomalaiset hiihtokeskukset panostavat nyt urakalla hissipyöräilyyn.

maastopyöräily
Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa - esimakua Tahkon rinteiltä
Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa - esimakua Tahkon rinteiltä

Suomen hiihtokeskukset muuttuvat kesällä pyöräilypuistoiksi.

Hiihtokeskukset tarjoavat yhä enemmän kesäaktiviteetteja, ja viime vuosina niistä suosituimmaksi on noussut hissipyöräily.

Suomessa on parikymmentä hiihtokeskusta, joissa on käytössä niin sanottu Bike Park -konsepti. Siinä noustaan hiihtohissillä ylös ja ajetaan alas pyöräilyä varten rakennetulla reittiverkostolla.

Hiihtokeskukset käyttävät lajista mieluiten hissipyöräily-sanaa, jotta lajia ei sekoitettaisi alamäkipyöräilyyn. Molemmissa perusperiaate on sama, mutta alamäkipyöräily mielletään kilpailulajiksi, joka on haastavampi ja riskialttiimpi.

Alamäkipyöräilijöitä nousemassa Tahkon tuolihissistä.
Kuopion Tahkolla hiihtohissit pyörivät kesällä pyöräilijöitä varten.Antti Karhunen / Yle

Nyt saa myös opetusta

Reitit on määritelty vaikeusasteen mukaan, samalla lailla kuin rinteetkin: on vihreitä, sinisiä, punaisia ja mustia reittejä.

Juuri nyt hiihtokeskukset panostavat eniten helppoihin reitteihin, sillä hissipyöräilyä halutaan laajentaa etenkin aloittelijoiden pariin. Viime vuosina on rakennettu eniten helppoja reittejä.

Suomen hiihtokeskusyhdistys ryhtyi viime vuonna myös kouluttamaan hissipyöräilyn ohjaajia. Tänä kesänä hiihtokeskuksissa on ensimmäistä kertaa koulutettuja ohjaajia opastamassa aloittelijoita pyöräilyn pariin.

Kuopion Tahkolla opetusta antaa Jukka Pelkonen, joka toimii talvisin hiihdonopettajana. Pelkosen mukaan ensikertalaisten kanssa harjoitellaan perusjuttuja: jarrutusta, ajoasentoa, tasapainoa ja hissillä nousemista.

– Reiteillä on pieniä hyppyjä ja kallistettuja kurveja. Se on aika aktiivista pyöräilyä. Ajaessa pitää olla valppaana, Pelkonen kertoo.

Pelkonen iloitsee siitä, että myös luonto kiittää pyöräilyintoilusta.

– Aikoinaan moottorikelkkailu oli talven suosikkilaji, mutta nyt tuntuu, että talvipyöräilykin alkaa olla suositumpaa.

Pyöräilyohjaaja Jukka Pelkonen hyppää harjoitushyppyristä.
Tahkon pyöräilyohjaaja Jukka Pelkonen on kokenut maastopyöräilijä. Antti Karhunen / Yle

Pyöräily houkuttelee hiihtokeskuksia

Kyse on kansainvälisestä trendistä: hiihtokeskukset Yhdysvalloissa, Kanadassa, Alpeilla ja muissa Pohjoismaissa ovat aloittaneet hissipyöräilyn jo aikaisemmin.

Suomi on tullut mukaan hieman jälkijunassa, kertoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen tietojen mukaan tänä vuonna Suomeen aukeaa ainakin kolme uutta bike parkia. Lisäksi muun muassa Rukan ja Levin laskettelukeskukset ovat tekemässä isoja investointeja pyöräilytoiminnan laajentamiseen.

Lindforsin mukaan hissipyöräily on houkutteleva palvelu hiihtokeskuksille, koska sen avulla saadaan tuloja myös laskettelukauden ulkopuolella. Rinteille on käyttöä ja työntekijöiden osaamista voidaan hyödyntää ympäri vuoden.

Koronavirusepidemia sulki rinteet tänä vuonna äkillisesti ja etuajassa, joten kesäaktiviteeteilla saadaan myös kaivattuja lisätuloja menetettyjen tilalle.

Lue lisää:

Hiihtokeskukset tarjoavat huimia alamäkiä maastopyöräilijöille – hissipyöräilyn suosio kasvaa kohisten

Kuusamo rakentaa kymmeniä uusia maastopyöräreittejä