Hyppää sisältöön

Helsingin Senaatintorin suurterassia pykätään helteessä – Tältä se näyttää ennen lokki-invaasiota

Kukkia on pitänyt hankkia myös Hollannista, koska suomalaiset ovat innostuneet puutarhatöistä koronaviruspandemian aikana.

Uusi terassialue kattaa ison osan Senaatintoria. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Senaatintorin 16 ravintolan terassikokonaisuuden on tarkoitus avata ovensa heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Nyt käynnissä ovat rakennustyöt, joihin kuuluu olennaisena osana aluetta rajaavien kukkapenkkien istutustyö. Tänään torstaina lämpöennätykset ovat paukkuneet Suomessa eli terassia kasattiin hiki päässä.

Kukkasuunnittelija Tanja Lähdeaho laittoi kukkia penkkiin auringon paahtaessa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kukkasuunnittelija Tanja Lähdeaho kertoo, että alueelle tulee 3 600 kukkaa. Niiden saaminen ei ole ollut helppoa: korona-aika on innostanut ihmiset puuhailemaan puutarhoissa, joten kukkakauppojen varastot ovat olleet välillä tyhjinä. Tämän takia tuhatkunta Senaatintorin kukkaa ostettiin Hollannista vahvistukseksi.

Eero Lähdeaho oli apuvoimana äidilleen. Vesi tulee hyötykasveille ja kukille tarpeeseen: hellepäiviä on luvassa vielä useampi. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Torikorttelien kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Helsingin kaupungilta kertoo alueen toimivan niin, että ruoka- ja juomapaikat ovat reunoilla ja pöydät alueen keskellä. Tilaukset haetaan kojuilta ja viedään keskelle nautittavaksi.

Alueen 480 asiakaspaikkaa takaavat, että väkeä riittää. Tämän takia turvallisuuspuoleen satsataan paljon.

– Alueelle tulee hieman terästetty valvonta, ja siivoamaan pyrimme mahdollisimman aktiivisesti, Bauer sanoo.

Ravintolapaikan vuokra on 2000 euroa kuussa sekä liikevaihtosidonnainen osuus. Senaatintori on keskeisellä paikalla, mutta rankasti säiden armoilla. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suurin jännityksenaihe on alueelta tuttu uhka yläilmoista. Lokit ovat tunnetusti erittäin persoja katuruoalle.

– Kyllähän tuo alue tuolla väkimäärällä on lokeille aikamoinen houkutin, mutta saamme lintuverkon suojaksi, Bauer sanoo.

Lue lisää:

Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita