Suomen kokemukset koulujen sulkemisen vaikutuksista koronan takia kiinnostavat Yhdysvalloissa – Andersson: Kokemuksia puretaan vielä vuosikausia

Opetusministeri Li Andersson esitteli Suomen koulujen kokemuksia koronakaranteenin ajalta Brookings Instituutin keskustelussa Washingtonissa.

koulutus
Li Andersson, John B.King ja Emiliana Vegas videoneuvottelussa.
Yle

Suomen maine tasa-arvoisen opetuksen maana sai lisää näkyvyyttä Yhdysvalloissa, kun opetusministeri Li Andersson [vas.) osallistui etäyhteyden avulla paneelikeskusteluun, jossa vertailtiin Yhdysvaltojen ja Suomen kokemuksia koranaviruksen vaikutuksista koulunkäyntiin.

Tunnin mittaisen keskustelun järjesti Washingtonissa toimiva Brookings Instituutti. Ministeri Anderssonin keskustelukumppanina oli presidentti Barack Obaman hallinnon viimeinen opetusministeri John B. King.

Erot perheiden taustoissa nousivat etäopetuksen aikana esille

Aluksi ministeri Andersson kävi läpi Suomen koululaitoksen vahvuudet.

Niitä ovat kaikille ilmainen esiopetus ja peruskoulutus, tasalaatuinen opetus ympäri maan, opettajien korkea koulutustaso ja ammatillinen arvostus.

– Suomessa koulut siirtyivät etäopetukseen hyvin lyhyellä varoitusajalla, käytännössä vain 24 tunnin sisällä ja se onnistui opettajien taitojen avulla, selvitti ministeri Andersson.

Hän nosti esiin selkeän kokemuksen, kuinka osassa perheitä lasten lähtökohdat selviytyä kotona etäopetuksessa ovat heikot. Suomessa pieni joukko koululaisia jätti etäopetuksen tyystin väliin.

– Tämä tieto on antanut mahdollisuuden tutkia ja kehittää uusia opetusmenetelmiä ja ottaa huomioon lasten erityistarpeita, hän selvensi.

Suomen koulujen avaaminen kahdeksi viikoksi kiinnosti

Yleisökysymyksissä tiedusteltiin, miksi Suomi päätti avata koulut toukokuun puolivälissä vain kahdeksi viikoksi.

Tähän ministeri Andersson selvitti, että ratkaisu perustui viranomaisarvioon ja lain noudattamiseen.

– Koululaisilta ei saa estää oikeutta lähiopetukseen pitemmäksi aikaa kuin on pakko.

Kuvassa on näkymä ulos luokan ikkunasta.
Yleisöä kiinnosti koulujen avaaminen uudestaan toukokuun puolivälissä.Silja Viitala / Yle

Andersson korosti myös, että koulu on muutakin kuin tiedon oppimista, se on myös sosiaalisen kanssakäymisen oppimista.

Hän myönsi, että kaikille lapsille oma koti ei ole turvallisin paikka, joten lyhytkin koulujakso antoi mahdollisuuden päästä luotettavaan ympäristöön.

Anderssonin mukaan parin viikon koulujakso antoi kouluille mahdollisuuden päästä tuoreeltaan kiinni kokemuksiin, joita etäopetusjaksolla syntyi.

– Näitä kokemuksia puretaan vielä vuosikausia, hän sanoi.

USA:ssa koronaeristys vahvisti epätasa-arvoa

Entinen opetusministeri John B. King joutui jälleen myöntämään, kuinka Yhdysvaltojen koululaitos on kaksijakoinen. Siellä on sekä maailman parhaat koulut ja opettajat, mutta myös heikot koulut ja valtavat alueelliset erot.

Poika tekee koulutehtäviä kotonaan
Yhdysvalloissa koulut ovat yhä valtaosin kiinni. Cruz Maldonado teki koulutehtäviä äitinsä avustuksella huhtikuussa kotonaan Burtonsvillessa Marylandissa.Shawn Thew / EPA

– Siirtyminen etäopetukseen sulki koulujen ovet osalta oppilaita, sanoi King.

Tällä hän tarkoitti sitä, että läheskään kaikilla perheillä ei ole internet-yhteyksiä eikä riittävästi laitteita etäkäyttöön.

– Valkoisissa perheissä internet on 79 prosentilla, mustissa perheissä 66 prosentilla ja latinoperheissä vain 61 prosentilla.

Mustien ja latinoperheiden vanhemmat tekevät muita enemmän työnsä kodin ulkopuolella, joten koululaiset joutuivat usein olemaan yksin kotona ja huolehtimaan toisistaan, King selvitti.

Yhdysvalloissa koulut ovat yhä valtaosin kiinni. Osavaltiosta riippuen koululaiset ja opiskelijat siirtyivät etäopetuksesta suoraan kesälomille.

Demokraattitaustainen entinen opetusministeri käytti tilaisuuden hyväkseen sanomalla, että nykyisin Yhdysvalloissa ei ole liittovaltion tasolla riittävän vahvaa otetta koulutuksen erojen tasoittamiseen.

– Toivon, että pystyisimme ottamaan mallia muiden valtioiden kokemuksista, hän päätti puheenvuoronsa.

Korjaus 26.6. kello 9:05: Artikkellin on korjattu entisen opetusministerin nimi John B. Kingiksi, artikkelissa luki aiemmin John R. Allen.

Lue lisää:

Tältä näytti ensimmäinen koulupäivä eri puolilla Suomea – 7.-luokkalainen Elli Hirvonen: "Turvavälit täytyy pitää eikä kavereihin saa koskea"

Nuoret kertovat, miten koronavirus muutti parissa päivässä asenteita opiskelua ja opettajia kohtaan: "Tuskin valitusta kouluista tulee enää"