Maailman johtajat eivät kokoonnu New Yorkiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – YK:n juhlavuoden yleiskokous avataan etänä

Syyskuussa avattavan 75. yleiskokouksen yksityskohdat tarkentuvat kesän aikana.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous
YK:n päämaja
YK:n päämaja New Yorkissa ei tänä vuonna täyty maailman johtajista.AOP

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1952 maailman johtajat eivät kokoonnu New Yorkiin jokasyksyisiin YK:n yleiskokouksen avajaisiin.

Koronaviruspandemian vuoksi yksi maailman korkea-arvoisimmista vuosittaisista tapahtumista järjestetään pääasiassa etänä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres käytännössä vahvisti asian torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin YK:n peruskirjan allekirjoittamisen 75. vuosipäivän aattona.

– Yleiskokouksen muodosta päättävät jäsenvaltiot. Meillä tulee olemaan digitaalinen ulottuvuus, mutta toivon, että joitakin fyysisiä kohtaamisia pystytään myöskin järjestämään, Guterres vastasi toimittajan kysymykseen puheensa päätteeksi.

Meneillään olevan, YK:n 74. yleiskokouksen puheenjohtaja Tijjani Muhammad-Bande ilmoitti etänä avattavasta yleiskokouksesta jo kesäkuun alussa, kertoo Time-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ongelmana on se, että valtioiden johtajat matkustavat suurten delegaatioiden kanssa, sekä se, ettei YK:n päämajan kokoushuonetta voi täyttää turvavälejä noudattaen.

– Maailman johtajat eivät voi saapua New Yorkiin, koska he eivät voi tulla tänne vain yksilöinä. Presidentit ja johtajat eivät matkusta yksin, Muhammad-Bande sanoi.

Hän kuitenkin vakuutti, että yleiskokous järjestetään, mutta yksityiskohdat tarkentuvat kesän aikana. Yleiskokouksen avajaisia vietetään syyskuussa.

Pääsihteeri Guterresilta kysyttiin torstaina myös, onko hän pettynyt siihen, ettei yleiskokousta pystytä järjestämään perinteisellä tavalla.

– Tämä on pettymys. Pitäisin paljon parempana sitä, että kaikki voisivat tulla tänne. Mikään ei korvaa henkilökohtaista kontaktia ja diplomatiaa. Ihmisten välinen kontakti voi rakentaa empatiaa ja yhteistä tahtoa työskennellä yhdessä näiden dramaattisten haasteidemme ratkaisemiseksi.

Puheessaan Guterres muistutti YK:n saavutuksista muun muassa kolmannen maailmansodan estämisessä ja sanoi, että YK on voimakkaasti mukana tukemassa maailman toipumista koronakriisistä.

YK perustettiin toisen maailmansodan päättymisen jälkeen vuonna 1945. Ensimmäisinä vuosina yleiskokouksen avajaisia vietettiin eri maissa, mutta vuodesta 1952 lähtien avajaiset on järjestetty joka vuosi YK:n päämajassa New Yorkissa.

Lue lisää:

YK:n turvallisuusneuvostoon valittiin vain neljä vaihtuvaa jäsenmaata

Niinistö painotti YK-puheessaan luottamuksen merkitystä ilmastoasioissa: "Kyseessä planeettamme kohtalo"

Trump puhui YK:ssa: "Tulevaisuus ei kuulu globalisteille, se kuuluu patriooteille" – Niinistön mielestä puhe oli sovitteleva