Venäjä vetäytyi YK:n järjestelystä, jonka tarkoituksena on suojella sairaaloita Syyriassa

Venäjän mukaan vetäytyminen ei ole uhka humanitaarisen työn tekijöille.

Syyria
Pommituksissa tuhoutunut Sairaala Idlibissa Syyriassa.
YK on huolissaan Venäjän vetäytymisestä vapaaehtoisesta järjestelystä, jonka tarkoituksena on suojella muun muassa sairaaloita. Pommituksissa tuhoutunut Sairaala Idlibissa Syyriassa. Arkistokuva.Yahya Nemah / EPA

Venäjä on päättänyt lopettaa toiminnan YK:n vapaaehtoisessa järjestelyssä, jonka tarkoituksena on ollut suojella sairaaloita ja humanitaarisen avun toimintaa Syyriassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK:n huhtikuussa tekemien sisäisten selvitysten mukaan oli "hyvin todennäköistä", että Syyrian hallitus tai sen liittolaiset olivat viime vuoden aikana hyökänneet kolmeen terveydenhuollon laitokseen, kouluun sekä lasten turvapaikkaan.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia syytti "useita oppositioryhmiä ja terroristien edustajia" YK:n humanitaarisen järjestelyn väärinkäytöstä. Venäjän mukaan YK:n tulisi antaa kaikki oleellinen tieto Syyrian viranomaisille.

– Emme näe vetäytymisemme olevan uhka humanitaarisen työn tekijöille, jos annettu tieto on paikkansapitävää ja luotettavaa, Nebenzia sanoi.

Venäjä on tukenut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa Syyrian sisällissodassa, joka alkoi 2011. Venäjä ja Syyria ovat sanoneet, että eivät ole tehneet iskuja siviilikohteisiin. Maat ovat myös kyseenalaistaneet YK:n käyttämiä lähteitä, jotka ovat kertoneet iskuista.

Osana vapaaehtoista järjestelyään YK on jakanut tietoa tukemiensa kohteiden, kuten sairaaloiden ja terveyskeskusten, sijainnista sodan osapuolille, jotta ne säästyisivät iskuilta. YK:ssa on kuitenkin myös mietitty, onko tämä tiedonanto tehnyt näistä paikoista lopulta iskujen tarkoituksellisia kohteita.

YK huolissaan vetäytymisestä

Reutersin näkemässä YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n avustusjärjestöille lähettämässä tiedotteessa vahvistetaan Venäjän vetäytyminen järjestelystä.

– YK on huolissaan Venäjän vetäytymisestä tiedonantomekanismista ja tutkii sen seurauksia humanitaaristen järjestöjen toiminnalle Syyriassa, tiedotteessa sanottiin.

YK kertoi myös keskustelevansa asiasta Venäjän kanssa. YK:n mukaan kaikki osapuolet ovat velvollisia kunnioittamaan kansainvälisiä humanitaarisia lakeja riippumatta siitä, ovatko mukana vapaaehtoisessa järjestelyssä vai eivät.

– Jos Venäjä luulee, että tämä auttaa heitä luistamaan sotarikosten vastuusta, he ovat todella väärässä. Me ja muut ryhmät jatkamme sairaaloiden pommitusten ja muiden vakavien rikosten tutkimista ja dokumentointia Syyriassa, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin YK-asioista vastaava johtaja Louis Charbonneau sanoi.

Lue myös:

Tuoreimmat uutiset Syyriaan liittyen