Yhdysvallat jakoi koronatukia yli miljoonalle kuolleelle ihmiselle – Verohallinnon mukaan he eivät olleet kelpoisia tuen saajia

Kuolleet ihmiset saivat yhteensä 1,4 miljardia dollaria koronatukia.

koronavirus
dollareita läjässä
Yhdysvallat jakoi rahaa kansalaisilleen keväällä.AOP

Yli miljoona kuollutta yhdysvaltalaista sai keväällä osansa maan hallituksen koronaviruksen tukipaketista, selviää Yhdysvaltain valtion tilintarkastusviraston raportista (siirryt toiseen palveluun).

Yhteensä kuolleet saivat valtiontukia noin 1,4 miljardia dollaria eli noin 1,25 miljardia euroa. Tukirahoja jaettiin kansalaisille – eläville ja kuolleille – suorina tilisiirtoina, šekkeinä ja prepaid-pankkikortteina. Valtiovarainministeriön ja veroviranomaisten oli määrä lähettää avustuksia kansalaisille mahdollisimman pikaiseen tahtiin sen jälkeen, kun kongressi oli hyväksynyt noin 2 000 miljardin dollarin tukipaketin.

Tämän kiireen seurauksena kolmen ensimmäisen maksuerän saajia ei verrattu lainkaan sosiaaliviranomaisten kuolinrekisteriin. Siitä taas seurasi se, että rahaa lähti myös kuolleille.

Raportin mukaan veroviranomaisilla ei ollut oikeutta jättää maksamatta tukia niille, jotka eivät olleet tehneet veroilmoitusta viime vuonna, kertoo asiasta uutisoinut NBC (siirryt toiseen palveluun).

Kuolleiden tukišekkejä saaneet omaiset luulivat, että he saavat pitää rahat, mutta veroviranomaiset ohjeistivat toukokuussa, että näin ei ole. Verohallinnon mukaan kuolleet eivät olleet kelpoisia saamaan koronavirustukia ja nämä rahat tulisi palauttaa.

Valtaisan tukipaketin yksi osa-alue oli jakaa rahaa suoraan kansalaisille. Tämän avulla oli määrä lisätä kulutusta, mikä pelastaisi yrityksiä. Alle 75 000 dollaria vuodessa ansaitsevat veronmaksajat saivat 1 200 dollaria. Lisäksi perheille maksetttiin 500 dollaria lasta kohti. Tukisumma pieneni tulojen mukaan niin, että yli 99 000 dollaria tienaavat eivät saaneet enää tukia.

Lue lisää:

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen avasi USA:n koronatukipaketin sisältöä maaliskuussa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus